Schwarzman borítékja a legvastagabb

A Blackstone csoport vezérigazgatója kereste tavaly a legtöbbet az amerikai vállalatvezetők közül: Stephen Schwarzman 702 millió dolláros jövedelemre tett szert. Őt Larry Ellison Oracle-főnök követi 557 millióval.

A Blackstone csoport vezérigazgatója kereste tavaly a legtöbbet az amerikai vállalatvezetők közül. A Corporate Library adatai szerint Stephen Schwarzman 702 millió dolláros jövedelemre tett szert. A világ legnagyobb magántőke-társaságának 62 éves alapítója munkabérként csupán 2,3 millió dollárt kapott, a maradék 699,8 millió dollár a cégének 2007-ben történt sikeres tőzsdére viteléből származik. A bevezetés ideális időben, a válság kirobbanása előtti utolsó békés hónapokban zajlott le.

Schwarzman igazi pénzügyi zseni, ezt a piac mellett a bankszámlája is igazolja
CEO of Blackstone Group Stephen Schwarzman makes notes during a session of the World Economic Forum (WEF) in Davos January 24, 2008. REUTERS/Stefan Wermuth (SWITZERLAND)

Schwarzman feltehetően a következő három évre is kibérelte magának a dobogó tetejét, ugyanis a kibocsátás után összesen 4,7 milliárd dollár értékű részvénypakettet szavaztak meg számára a tulajdonosok, amit 2013-ig váltanak át készpénzre, s utalnak át neki. A kibocsátás 31 dolláron történt, az árfolyam most 14 dollár környékén jár, ez magyarázza, hogy nem milliárdos nagyságrendű lett a részvénycsomag első negyedéért kasszírozott összeg.
A második helyre Larry Ellison, az Oracle szoftvergyártó alapító-tulajdonos-vezérigazgatója futott be, 557 millióval. Ebből 543 millió dollár volt a részvényjuttatás. Ellison egy évvel korábban csak 193 milliós bevételét könyvelhetett el vállalatvezetői tevékenysége után.

A legjobban fizetettek tízes toplistáját az energiacégek irányítói uralják: heten vannak. A prímet közülük Ray Irani, az Occidental Petroleum vezére viszi 222,6 millió dollárral, de nem panaszkodhat 159,6 milliós jövedelmére John Hess, a nevét viselő olajcég vezére sem. Az Ultra Petroleumot irányító Michael Watford 116,9 milliót vitt haza tavaly - írja a Bloomberg.

A listán szereplő magáncégek nem tartoznak a költségvetési milliárdokkal megtámogatott amerikai nagyvállalatok közé, így jutalmazási politikájukat a közpénzek felett őrködő washingtoni kormánymegbízott, Kenneth Feinberg nem is vizslathatja. Nem marad azonban munka nélkül, hiszen most kapja kézhez és bírálja el közpénzen kisegített vállalatok prémiumlistáit. A Citigroup, az American International Group, a  Chrysler LLC, a Chrysler Financial Corp., a Bank of America, a GMAC Inc. és a General Motors teszi le Feinberg asztalára arra vonatkozó javaslatait, miként szeretné premizálni a vállalatirányításban aktívan résztvevő 25 topmenedzsert. Feinbergnek hatvan napja van az indítványok elbírálásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.