Schmidt Máriáékat részvénycsomaggal tolta meg az állam

Pályáztatás nélkül adott el az állam Schmidt Máriáéknak egy olyan részvénycsomagot, amellyel a milliárdos vagyonnal rendelkező történész nagyobb befolyáshoz jutott a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben (BIF).
Az rt.-ben korábban is főrészvényesek voltak férjének, Ungár Andrásnak tulajdonrésze révén, az államtól kapott részvényhányaddal a második legerősebb részvényessé emelkedtek Nobilis Kristóf után – írja a hvg.hu, amely szerint a kisebb részvényesek közt a részrehajló tranzakció elégedetlenséget keltett.

A lap által megszólaltatot szakértő úgy fogalmazott: „Schmidték megtolása az állami papírokkal" a kisrészvényeseknek és tulajdonostársaknak sem tetszik. Egy másik nyilatkozó szerint „a többi BIF-részvény-tulajdonos gyakorlatilag nem is tudott az egészről, aztán jól meglepődtek. (...) Az állami részvények kizárólag a családi cégének történő értékesítését szerinte egyszerűen nem lehet megmagyarázni, így mindenki politikai indokokat sejt majd a háttérben." Tiltott állami támogatást is emlegetnek.

A lap szerint egy 5 százalékos részvénypakettről volt szó, amely még a nyugdíjpénztári privatizáció alkalmával került az államhoz. Schmidt Mária lánya, Ungár Anna, a részvényeket tulajdonló családi Pió-21 Kft. vezetője azzal válaszolt a vádakra, hogy „az állam hosszú évekig volt egy olyan illikvid papír birtokában, amiből egyetlen forint haszna sem volt az elmúlt több mint tíz évben (...) most bevételhez jutott. Ezt adásvételnek hívják."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.