Schmidt Mária trükkös módon jutott állami részvényekhez

Komoly üzleti vitája támadt tulajdonostársaival Schmidt Máriának egy ingatlanhasznosítási cégen belüli ügyek miatt – derítette ki a hvg.hu. A kormánybiztos nemrég vásárolt a cég állami tulajdonban lévő részvényeiből, ami kihatással lehet a társaságon belüli erőviszonyokra is.
Az 1956-os emlékévért felelős kormánybiztos és a másik két nagyrészvényes között feszültségeket gerjesztett, hogy Schmidt verseny nélkül szerezte meg a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) állami tulajdonban lévő részvényeit.

A hírportál péntek reggel megjelent cikkében felhívta arra is a figyelmet, hogy a részvénytársaság mai napra összehívott rendes közgyűlésének napirendi pontjai között szerepel az igazgatótanácsi és audit bizottsági tagok visszahívása. Ungár Anna, Schmidt Mária lánya pedig tagja az igazgatótanácsnak. Így a hvg.hu szerint reális opció Ungár leváltása a posztról.

Schmidt Mária

A hvg.hu még tavaly novemberben számolt be arról, hogy a kormánybiztos családi cége, a PIÓ-21 Kft. úgy szerezhette meg a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt.-től az állami cég birtokában lévő BIF-es részvényeket, hogy azokat nem ajánlották fel a többi részvényesnek, sőt tőzsdére sem dobták a papírokat, holott az ingatlanhasznosítási társaság tőzsdei cég. Márpedig a másik két nagyrészvényes sem kis játékos. Egyikük az FHB bank elnöke, az Index tulajdonosa, Spéder Zoltán, a másikuk Nobilis Kristóf, a BIF elnöke. Az, hogy Schmidt családi cége növelni tudta a részvénycsomagját, a BIF-en belüli erőviszonyokra is kihatással van.

A hvg.hu szerint mielőtt a PIÓ-21 megszerezte az állami részvényeket, vevőjelöltek jelentkeztek, akik tárgyaltak Schmidttel részvények vagy BIF-es ingatlanok esetleges megvételéről. A hvg.hu szerint az üzletet a PIÓ-21 nem ütötte nyélbe, de felvetődhet a bennfentes kereskedelem gyanúja, hiszen az állam felől igen fontos információk birtokába jutott a BIF egyik részvényese, miközben a részvények értékesítéséről tárgyalt. A hírportálnak Ungár Anna határozottan visszautasította, hogy ilyen információk birtokában lett volna akár ő, akár az édesanyja, és a cikket „tendenciózusnak", a kérdéseket „szokatlan fenyegető hangneműnek" minősítette. A BIF-részvényesei között kialakult feszültség azért is érdekes, mert a Figyelő a két üzletemberről készült 2008-as portréjában arról írt, hogy Spéder és Nobilis nagyon jó viszonyt ápol Schmidt Máriával, például együtt szilvesztereztek a Bahamákon.

A cég közgyűlésén ma a jó eredményességi adatok ellenére úgy döntöttek, hogy a cég nem fizet részvényesei számára osztalékot, helyette szabad erőforrásait a már előkészítés alatt álló Harsánylejtő Kertváros projekt II. ütemének fejlesztésére fogja fordítani.

Az Igazgatótanács javaslatára a Közgyűlés döntött a Társaság középtávú stratégiájáról, melynek keretében célul tűzte ki a Társaság menedzsmentje számára, hogy a portfolió ingatlanjait a következő 3 év során értékesítse. Az ehhez szükséges intézkedési tervet az Igazgatótanács készíti el, és hajtatja végre a menedzsmenttel.

Az Igazgatótanács tagjai közül visszahívásra került Dr. Ungár Anna, helyére a társaságot 2010. augusztus óta vezérigazgatóként vezető Angel Gábor került, figyelembe véve, hogy a Közgyűlés az elfogadott stratégia megvalósításának érdekében, az új irányító testületben nagyobb hangsúlyt kíván adni a menedzsmentnek. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.