Sanghaji magyar pavilon: a kínaiak feljelentést tettek

Feljelentést tettek a helyi munkaügyi hatóságoknál a sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának kínai dolgozói, mivel több hónapja nem kaptak fizetést. De immár fél éve hiába várnak fizetésre a magyar munkavállalók is.

A sanghaji Világkiállítás magyar pavilonjában munkát végző magyar és kínai dolgozók fél éve nem kaptak fizetést. A pavilont üzemeltető magyar cég, az Expo-Trade azért nem tud fizetni alvállakozóinak, mert ezidáig ő sem kapta meg az üzemeltetésért neki járó díjat. A cég folyamatosan egyeztet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal, és valamennyi, a tárca által kért igazolást benyújtott.

Az Expo-Trade fellépésére a fővállalkozó Genexpo október 12-én végül megengedte, hogy az Expo-Trade Kft. közvetlenül fordulhasson követeléseivel a magyar államhoz. Az Expo-Trade Kft. szintén fontolóra vette, hogy hasonlóan jár el saját alvállalkozóival kapcsolatban. Az Expo-Trade-nél azt mondták, ők most egyelőre azt szeretnék, ha legalább a dolgozóik és az alvállalkozóik minél előbb a pénzükhöz juthatnának, mert az emberek helyzete teljesen ellehetetlenült, ezért szeretnének minél előbb közös nevezőre jutni az ügyben a megrendelővel.

Tucatnyi magyar dolgozó várja hiába a pénzét a pavilonban végzett munkájáért. Az időközben elhunyt munkatársuk temetése is anyagi nehézségekbe ütközött, mivel özvegyének sem fizettek. A dolgozók közül sokan adósságokba verték magukat, saját és családjuk pénzét használják, az otthoniakat terhelve hogy el tudják végezni a munkájukat Sanghajban a szerződésüknek megfelelve.

A hostessként dolgozó kínai egyetemisták sem láttak még egy fillért sem, továbbá az 50 fős műszaki személyzetet foglalkoztató vállalkozók sem kapták meg a szerződés szerint nekik járó összeget. Több kínai dolgozó már feljelentést is tett az ottani munkaügyi hatóságnál.

A kormányváltás után az expo magyar szereplésének felügyelete átkerült a Miniszterelnöki Hivataltól a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz, ahol vizsgálatot rendeltek el az expon való magyar részvétellel kapcsolatban.

Mint ismeretes, a kormány 2006-ban döntött a sanghaji expón való részvételről. A költségeket 3,2 milliárd forintban maximálták. A lebonyolítással a Genexpo 2010 Hungary Kiállítást és Hirdetést Szervező Kft.-t bízta meg a Miniszterelnöki Hivatal. A 2,6 milliárd forint értékű keretszerződést tavaly októberben írták alá.

A Fidesz a választási győzelme után azonnal vizsgálatot rendelt el az aránytalanul nagy öszszegű kifizetések, illetve az állam számára előnytelen szerződések gyanúja miatt. A projekt felügyeletét átvevő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a lezáratlan vizsgálatra hivatkozva május óta nem fizet a Genexpónak, illetve az alvállakozóknak. A kifizetetlen számlák összértéke megközelíti a 400 millió forintot.

„A magyar kormány nem zsarolható, a pavilon üzemeltetésére, a programok megvalósulására minden jogos és arányos költség kifizetése megtörtént" - összegezte a véleményét augusztusban a kabinet kommunikációért felelős államtitkársága.

A kínai dolgozókat ez a válasz kevéssé nyugtatta meg. Fizetésük elmaradása miatt szeptember elején rövid figyelmezető sztrájkot tartottak a műszaki dolgozók és a takarítók. A kínai vállalat vezérigazgatója, Csiang Csie-jung (Jiang Jieyong) szeptember 7-i keltezéssel levelet is írt az Expo Trade-nek. Ebben emlékezteti a cég vezetőit arra, hogy már többször küldött fizetési felszólítást a magyar cégnek, s kitér arra, hogy teljesítette a sanghaji főkonzulnak tett ígéretét: biztosították a világkiállítás magyar nemzeti napján a folyamatos működést. Ezzel szemben - szól az írás - a rákövetkező hétre ígért fizetés is elmaradt.

A magyar kormány felvette a kapcsolatot a kínai állammal és az EXPO képviselőivel az ügy mihamarabbi tisztázása, illetve megoldása érdekében - adott ki közleményt a fentiekre válaszul a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A tájékoztatás szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium írásban tájékoztatta az EXPO hivatalos képviseletét, hogy a korábbi nyilatkozatoknak megfelelően minden igazolt és jogos költséget a minisztérium kész kifizetni a megfelelő dokumentáció benyújtását követően. A KIM azt is hangsúlyozta: amíg ezek a dokumentumok átnyújtásra nem kerülnek, addig a magyar állam nem fog közpénzből finanszírozni.

A tárca felhívja a figyelmet, hogy a Genexpo 2010. Hungary Kft. alvállalkozója, az Expo Trade Kft. sem tudja tételesen elszámolni a szerződéseikben vállalt kötelezettségeiket. Az átadott dokumentumok között több irat felismerhetetlen és azonosíthatatlan. Számos olyan tétel szerepel bennük, amelyhez a számlákat még másolatban sem csatolták, így a rendelkezésre álló iratok továbbra sem szolgálhatnak a kifizetés alapjául - közölte a KIM.

Az Expo-Trade Kft. ezzel szemben azt állítja, hogy a munkát elvégezték és minden igazolást beszereztek, amit a KIM a számlák mellé utólagosan követelt. Az üzemeltető tehát reméli, hogy a magyar dolgozók és a helyi alvállalkozók mihamarabb hozzájuthatnak az őket megillető fizetséghez. Tárgyalnak a KIM-mel és bíznak abban, hogy a helyzet napokon belül rendeződik.

A magyar pavilon
A magyar pavilon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.