Sandy nem dönti romba a viszontbiztosítási ágazatot

A Sandy hurrikán miatt nem várható a szektor cégeinek széles körű adósosztályzati leminősítése a nemzetközi hitelminősítő szerint.

A globális viszontbiztosítási szektor erőteljes tőkehelyzete révén várhatóan el tudja viselni az Egyesült Államok keleti partvidékén végigsöpört Sandy hurrikán kártételeit – jósolta a Fitch Ratings hétfőn összeállított előrejelzésében.

A Londonban ismertetett elemzés szerint a természeti csapás következményeinek bonyolultsága miatt egyelőre erősen bizonytalan, hogy a Sandy mekkora kárt okozott biztosított értékekben.

Az előzetes becslések alapján azonban a Fitch azzal számol, hogy a vihar biztosítási költségei közel járnak majd a 2008-as Ike hurrikán 13 milliárd dolláros biztosítási kárértékéhez. A Sandy előtt az Ike volt a legutóbbi olyan amerikai hurrikán, amely jelentős hatást gyakorolt a globális viszontbiztosítási ágazatra.

A Fitch Ratings szakelemzői szerint ugyanakkor a biztosított értékekben okozott károk nem fogják elérni az eddigi rekordot, a Katrina hurrikán által 2005-ben végzett pusztítás 48 milliárd dolláros biztosítási kártételét, illetve az 1992-es Andrew inflációs kiigazítással átszámolt 25 milliárd dolláros biztosítási veszteségét.

A Fitch közölte: saját kritériumai szerint az egyetlen természeti csapásból eredő biztosítási károk összértékének meg kell haladnia a 60 milliárd dollárt ahhoz, hogy az esemény nyomán a cég a viszontbiztosítási szektor egészének kilátását a jelenlegi stabilról negatívra módosítsa, ami a szektor egyes vállalatainak széles körű jövőbeni leminősítésére utalna.

Az egyik legnagyobb londoni befektetési csoport, a Barclays szakelemzői által összeállított előzetes makrobecslés is azt emelte ki, hogy a Sandy gazdasági kárai jó eséllyel jelentősen elmaradnak a Katrina okozta pusztítástól.

A ház közgazdászai közölték: jelenlegi számításaik szerint a Sandy 0,2-0,3 százalékponttal csökkentheti az amerikai gazdaság éves összevetésben számolt negyedik negyedévi növekedési ütemét. A Barclays szerint a negatív hatások az októberi és a novemberi adatokban várhatók, de ezeket a hatásokat a negyed végén és a jövő évben várható visszalendülés valószínűleg – legalábbis részben – ellensúlyozza.

A ház elemzői egyelőre nem módosították az amerikai gazdaság negyedik negyedévi teljesítményére adott, éves összevetésben 2,5 százalékos GDP-pluszt valószínűsítő előrejelzésüket, de közölték, hogy a természeti csapás miatt erre a prognózisukra enyhe lefelé ható kockázatokat látnak. (forrás: Hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.