Sajtot vesz az olasz kormány

Százezer darab, egyenként harminc kiló körüli sajttömböt vásárol az olasz kormány. Az ötvenmillió eurós parmezán felvásárlással a termelőket mentik meg.

A sajtfelvásárlással az olasz döntéshozóknak kettős céljuk van: egyszerre juttatnék bevételhez a termelőket és látnák el alapvető élelmiszerrel a szegényeket. Az óriási sajttömeget ugyanis nekik ajándékozzák majd. Erre az EU külön keretet ad.

Az igazi olasz parmezán, nevezetesen a Parmigiano Reggiano segítségre szorul. Termelőit nehéz helyzetbe hozza, hogy a termék piaci helyzete egyre romlik. Árát egyetlen év leforgása alatt több mint 10 százalékkal kellett csökkenteni a helyi vetélytárs, a  parmezánra meglehetősen hasonlító Grana Padano fokozódó népszerűsége miatt. Ez utóbbi termelői jól is járnak, mert ellentétben az igazi parmezánosokkal, emelhetik áraikat.

Egyes jelentések szerint az egyre zsírérzékenyebb fogyasztók miatt is van bajban a parmezán már évek óta, veszít teret a zsírszegénynek minősített utánzatokkal szemben. Öt éve csak lefelé megy az ára, részben a nagy áruházláncok árleszorító kényszere miatt.

A jelentések szerint a kormány - a lehető legelőnyösebb piaci áron végrehajtandó - akciójával az éves termelés mintegy három százalékát vásárolja fel. Hozzávetőleg 50 millió eurós segélyben részesítve így a sajttermelőket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.