Sajátos nézőpont: orosz-magyar két jó barát

Az egy évvel ezelőttinél harmadával többen támogatják a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok erősítését - derült ki a Nézőpont Intézet felméréséből. Na meg az is, hogy Oroszország korábban negatívabb fényben jelent meg a magyar sajtóban a felerősödő ukrán válság kapcsán.

A teljes felnőtt népesség 38 százaléka támogatta egy évvel ezelőtt a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését, idén januárban 49 százalék volt ez az arány - írták, megjegyezve, a mutató megközelítette az ukrán válság előtt, 2014 januárjában mért 55 százalékot.

Felidézték, 2014 augusztusában 49 százalék erősítette volna a két ország gazdasági kapcsolatait, 2015 augusztusában 44 százalék. Közlésük szerint a kapcsolatokat 12 százalék lazítaná most, míg tavaly januárban 20 százalék nyilatkozott így. Két éve 9 százalék volt ez az arány.

A Nézőpont Intézet szerint alapvetően pozitív a magyarok véleménye az Oroszországgal való gazdasági kapcsolatokról, de nem független a világpolitikai eseményektől. A támogatottság átmeneti csökkenése azt intézet szerint annak tulajdonítható, hogy Oroszország korábban negatívabb fényben jelent meg a magyar sajtóban a felerősödő ukrán válság kapcsán.

A Nézőpont január 22. és 24. között készítette el telefonos kutatása ezerfős, reprezentatív mintán készült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.