Saját LNG-terminált építenének a horvátok

Horvátország 2013 végére befejezné egy, az Adria LNG nemzetközi projekttől eltérő cseppfolyós földgáz fogadására alkalmas létesítmény megvalósíthatósági tanulmányát - számol be a Reuters a helyi gázszállítási társaság, a Plinarco közleményére hivatkozva.

Az Adria LNG konzorcium által fejlesztett projekt késése miatt Horvátország saját cseppfolyós földgáz fogadására alkalmas létesítmény építését tervezi. A Plinarco tájékoztatása szerint az alternatív LNG-terminál megvalósíthatósági tanulmány 2013 második felére készülhet el – írja a portfolio.hu.

A horvát kormány által tervezett létesítmény Krk-sziget északi felén épülne fel, akárcsak az Adria LNG. Utóbbi fejlesztés mögött egy nemzetközi konzorcium áll, amelynek a német E.ON, a francia Total, az osztrák OMV és a szlovén Geoplin a tagja. A gazdasági válságot követő gázpiaci folyamatok következtében a konzorcium 2013-ra halasztotta az Adria LNG-ről szóló beruházási döntést. Az Adria LNG évi 15 milliárd köbméter földgáz fogadására lenne alkalmas, megépítésének költségeit 0,8-1 milliárd euróra becsülik.

A gazdasági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes, Radimir Cacic nemrég olyan kijelentést tett, hogy Horvátország nem várhat tovább az Adria LNG döntésére, ezért saját projekt kidolgozásába kezdenek. A politikus hozzátette, hogy jelezték az Adria LNG felé vételi szándékukat a projekttervvel kapcsolatban, de visszautasítás esetén a nulláról is elkezdik fejleszteni a projektet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.