Saját „kódexet" írt az AXA

Az ősszel elfogadott banki magatartási kódexszel elégedetlen AXA saját szabálygyűjteményt dolgozott ki. A bank különutas politikájának azonban már nincs sok értelme, ha a parlament elfogadja az erről szóló módosítókat, akkor a kódex lényegi elemei hamarosan törvényi szintre emelkednek.

Saját etikai szabálygyűjteményt állított össze az AXA, amely a kereskedelmi bankok közül egyedüliként nem csatlakozott a banki magatartási kódexhez. Szekeres Tibor országigazgató sajtótájékoztatóján elmondta: a bank honlapján olvasható kódexből az ügyfelek egyértelmű képet kapnak a bank tájékoztatási, valamint a hitelszerződés formai és tartalmi követelményeiről, a fogyasztók hitelképességének elbírálására vonatkozó elvárásokról, az előtörlesztés és a futamidő módosításának lehetőségeiről, a belső panaszkezelési mechanizmusról, illetve a végrehajtás követelményeiről.

Az AXA kezdeményezésének azonban van egy kis szépséghibája. Mivel nem felel meg a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény magatartáskódexekre vonatkozó kritériumainak, így betartását nem ellenőrizheti a pénzügyi felügyelet - bár Szekeres szerint ez igaz az ősszel elfogadott banki szabálygyűjteményre is.

Mindez azonban már nem sokat számít. A parlament tárgyalja és vélhetően hamarosan el is fogadja azokat a módosító javaslatokat, amelyek törvényi szintre emelik a banki magatartási kódex legfontosabb elemeit, így például az egyoldalú szerződésmódosítások korlátozását, a kereskedelmi kommunikációra, valamint a hitelszerződést megelőző tájékoztatásra vonatkozó előírásokat, vagy azt a passzust, amely kilencven napot biztosít az ügyfélnek arra, hogy bebukott lakáshitelét valamilyen módon rendezze (például az ingatlan értékesítésével), s csak ezután kezdeményezhetne a pénzintézet kényszerértékesítést vagy kilakoltatást.

Emellett a kormány több olyan javaslaton is dolgozik, amely a kódexnél szigorúbban, átfogóbban szabályozna bizonyos területeket. Ilyen például a lakossági hitelezés korlátozását célzó kormányrendelet, vagy a pénzügyi közvetítők tevékenységet szabályozó törvény. Utóbbi például nem csak azt írná elő az ügynököknek, hogy milyen tájékoztatást kell adniuk az ügyfélnek, hanem szigorú képzési feltételeket is megszabna.

 

A december közepén jöhet a banki kódex

A még ősszel elfogadott banki magatartási kódexnek eredetileg december elsejéig, a hitelintézeti törvény változásával együtt kellett volna hatályba lépnie, a parlament azonban még nem fogadta el a módosítót. A végszavazás december 14-én lesz, így a kódexet a kihirdetés után, várhatóan a hónap második felétől kell elkezdeniük alkalmazni azoknak, akik aláírták.A pénzügyi felügyelet ezután tudja elkezdeni ellenőrizni, hogy a csatlakozók (eddig 172 pénzügyi intézmény) tartják-e magukat vállalásukhoz, illetve azok, akik addig nem írják alá - így például az AXA - felkerülnek a PSZÁF honlapjára. (A „szégyenlistán" kívül azonban más szankciótól nem kell tartaniuk azoknak, akik nem csatlakoznak a kódexhez.) A bankszövetség mindenesetre már bejelentette, hogy a bankok már most kötelezőnek tartják magukra nézve a kódex előírásait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.