Saját jelzálogbankot kaptak a takarékszövetkezetek

Az FHB Jelzálogbank takarékszövetkezeti integrációhoz csatlakozásával a szövetkezeti hitelintézetek számára elérhetővé válik a saját jelzálog-hitelintézet, anélkül hogy abba külön invesztálni kellene, és mindez lehetővé teszi a jegybanki szabályozásnak való megfelelést – közölte a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) csütörtökön.
Az FHB Jelzálogbank Nyrt.-t, valamint az annak többségi tulajdonában álló FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-t 2015. szeptember 23-án felvette tagjai sorába az SZHISZ.

Az FHB belépésével csaknem háromszorosára nő a takarékszövetkezeti szektor fővárosi fiókjainak száma.

Az integrációs szervezet emlékeztet, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) júniusi rendelete kötelező jelzáloglevél-finanszírozást ír elő a bankoknak a jelzáloghitelek mögé. A rendelet értelmében 2016. október 1-jéig a hitelintézetek jelzáloghitelei mögött legalább 15 százalékban kell jelzálogleveleknek állniuk, azaz minden banknak 15 százalékos arányban kell majd jelzáloglevélből vagy hasonló értékpapírból finanszíroznia a jelzáloghitel-állományát.

Ez a kötelezettség kiterjed a szövetkezeti hitelintézeti integrációra is. Az integrációban a jelzáloglevél-finanszírozás aránya a jelentős lakossági jelzáloghitel állomány ellenére elenyésző, így az MNB által előírt kötelezettségnek való megfelelés a takarékszövetkezeti szektor számára több tízmilliárd forintos refinanszírozási terhet jelentene. Önálló jelzálogbank alapítása, elindítása rendkívül költséges, időigényes és bonyolult folyamat, ezért kézenfekvő volt az a döntés, hogy az SZHISZ egy, az integrációval már eddig is stratégiai együttműködésben lévő jelzálogbankot vonjon be tagjai sorába.

A közlemény szerint az FHB Jelzálogbank a hazai jelzálogbankok közül egyedüliként rendelkezik külföldi és belföldi sikeres értékpapír-kibocsátási tapasztalattal, ezen kívül a teljes bankrendszerre vonatkozó refinanszírozási gyakorlata van. Az FHB emellett jelentős konzorciumi partnerként a takarékszövetkezeti szektor több tagjával nagy számban vett részt jelzáloghitelek nyújtásában.

Az FHB csatlakozásának további előnye, hogy az FHB 22 fővárosi fiókjával csaknem háromszorosára nő a takarékszövetkezeti szektor lefedettsége Budapesten.

Az FHB belépésével emellett jelentős, a kockázatkezelési folyamatok során alkalmazható know-how érkezik a szövetkezeti integrációba. Felgyorsulnak a szektor által már beindított üzleti és informatikai fejlesztések is, minthogy az FHB csoportnál használatban lévő korszerű folyamatok és az ezt támogató informatikai megoldások hozzáférhetővé válnak, és jó alapot fognak képezni a szektor egészét kiszolgáló megoldásokhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.