S&P szerint kezdődik az európai kilábalás, de hosszú lesz és lassú

Gyűlnek a bizonyítékok arra, hogy az idei első negyedév lehetett az európai gazdaság visszaesésének mélypontja, de "nem lenne bölcs dolog" gyors fellendülést várni, áll a Standard & Poor's csütörtökön Londonban kiadott térségi előrejelzésében. A hitelminősítő az év későbbi szakaszaira már "szerény mértékben pozitív" növekedési adatokat vár, de egyelőre még rontotta az euróövezeti recesszióra adott idei egész évi prognózisát.

Az S&P tízoldalas elemzése szerint az európai gazdaság teljesítménye legalább 14 éve nem zsugorodott olyan ütemben, mint az idei első három hónapban. Az euróövezet hazai összterméke (GDP) 2,5 százalékkal csökkent az előző negyedévről, és 4,6 százalékkal éves összevetésben. A cég szerint az elmúlt két negyedév visszaesését a nagyarányú raktárkészlet-leépítés tette szokatlanul súlyossá, amely egész Európára és az amerikai gazdaságra is jellemző volt, "markánsan" hozzájárulva a GDP-zuhanáshoz. A tavalyi utolsó negyedben az euróövezeti GDP 1,6 százalékkal csökkent negyedéves összehasonlításban, és 1,4 százalékkal fogyatkozott meg éves egybevetésben.

A vállalati raktárkészlet-normalizálási időszakokban a termelés rendszerint még a keresletnél is nagyobb ütemben csökken.
A Standard & Poor's szerint azonban a kilábalás már megjelent korai jeleit óvatossággal kell kezelni. A ház úgy véli: ezek a jelek arra utalnak, hogy végéhez közeledik a raktárkészlet-leépítés az európai vállalatoknál, lehetővé téve a termelés és a kereslet jobb összehangolódását a következő negyedévekben. Ez, valamint a felzárkózó piacokról érkező rendelések enyhe élénkülése megteremtheti a szerény növekedés visszatérésének feltételét az idei év későbbi szakaszában, áll a hitelminősítő csütörtöki londoni elemzésében.

A cég szerint felmerül a kérdés, hogy lehet-e számítani az úgynevezett "V alakú" növekedési pályára, amelyet meredek, éles visszaesést követő hasonlóan meredek, hirtelen beinduló fellendülés jellemez. Tekintettel az elmúlt kilenc hónap recessziójának mélységére, a növekedés kezdeti szakasza valószínűleg V alakot ölt, de kérdéses, hogy a pálya felfelé tartó szára ugyanolyan hosszú lesz-e, mint a lefelé tartó volt, áll az elemzésben. A S&P jelenlegi előrejelzése az, hogy az európai GDP-növekedési profil inkább a négyzetgyök jelére emlékeztet majd, vagyis a felfelé tartó ív rövidebb lesz a lefelé tartónál, és a kezdeti hirtelen megugrás után egyenes vonal következik, vagyis a növekedési ütemek stagnálni fognak. Ennek alapján azzal számolnak, hogy a következő néhány negyedévben fellendülés várható, ezt azonban valószínűleg jóval trend alatti növekedés hosszan elnyúló időszaka követi, egészen 2010 végéig. A cég szerint ennek oka az, hogy a fogyasztói költekezést még mindig "erős ellenszél" - elsősorban a munkahely-leépítések és a háztartási vagyonvesztés folytatódása - akadályozza.
Az S&P által valószínűsített európai növekedési pályához jórészt hasonló profilt jósolt a világgazdaság egészére nemrég egy másik nagy hitelminősítő.

A Moody's Investors Service Londonban néhány hete kiadott globális elemzésében - szintén a gazdasági előrejelzési gyakorlatban egyre inkább bevett betűalakokat használva - azt írta: világgazdasági szinten várhatóan "horog alakú" lesz a növekedési pálya, vagyis a meredek visszaesést lanyha ívű kilábalás követi, "valahol az U és az L alak között". Az L alakot a visszaesés utáni hosszabb stagnálás leírására használják elemzői körökben.

A Standard & Poor's az európai kilátásokról kiadott csütörtöki londoni elemzésében azt írta: az első negyedévi GDP-adatok nyomán kénytelen tovább rontani idei egész évi teljesítmény-előrejelzéseit. A cég hangsúlyozza ugyanakkor: az éves GDP-átlagokat tükröző prognózisok a mostanihoz hasonló időszakokban félrevezetők lehetnek, mert rendszerint elfedik a gazdasági aktivitásban év közben bekövetkező fordulatokat. Az S&P a harmadik negyedévre már stabilizációt vár, miután a raktárkészlet-kiigazítási ciklus átfordul, és a feltörekvő térségi kereslet élénkülésnek indul - áll az előrejelzésben.
A ház a most módosított prognózis alapján az euróövezet hazai össztermékének 4,2 százalékos átlagos visszaesésével számol idén az eddigi, mínusz 4,0 százalékos jóslata helyett, vagyis a "V alakú pálya" alsó pontját az eddigieknél valamivel mélyebbre valószínűsíti.

Az euróövezeten belül a Standard & Poor's londoni elemzői Németországban a korábbi jóslatban szereplő 4,5 százalék helyett 5,0 százalékos, Franciaországban 2,5 százalék helyett 2,9 százalékos, Írországban 6,5 százalék helyett 7,7 százalékos GDP-zuhanást várnak 2009 egészére. A prognózis szerint a valutauniós gazdaság 2010 egészében 0,5 százalékkal, Németországé 0,6 százalékkal, Franciaországé 0,5 százalékkal növekszik, Írország GDP-értéke azonban jövőre is még 1,5 százalékkal csökken.

A londoni Cityben azonban vannak az euróövezet egészére is kétévi recessziót jósló előrejelzések. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságkutató háza - júniusra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett világgazdasági prognózisában szintén rontotta a valutaunióra adott idei recessziós előrejelzését: a cég londoni elemzői szerint az országcsoport GDP-értéke a két hónappal korábbi prognózisban szereplő 3,4 százalék, valamint a múlt havi előrejelzésbe beállított 4,3 százalék helyett 4,5 százalékkal csökken az idén. A ház 2010-re is recessziót tart valószínűnek az euróövezetben, és ezt az előrejelzését is tovább rontotta: jelenleg 0,6 százalékos egész éves visszaesést vár a múlt hónapban jósolt 0,5 százalékos mínusz, illetve a két hónapja adott, 0,3 százalékos recessziós prognózis helyett.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.