S&P: számos rendszerszintű kockázat az euróövezetben

Az euróövezeti tagállamok tömeges leminősítése a Standard & Poor's azon véleményét tükrözi, hogy a valutaunió "számos, egymáshoz kapcsolódó rendszerszintű kockázatnak van kitéve", és jelentős az esélye az idei euróövezeti recessziónak - mondták a nemzetközi hitelminősítő szakértői szombat délutáni londoni telekonferenciájukon.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a valutauniós országok jelenlegi adósbesorolásaiban nem szerepel tényezőként az eurózóna szétesése.

Az S&P előző éjjel, az európai és amerikai piaci zárások után kilenc eurótagállamot minősített le. Franciaországtól - a második legnagyobb eurógazdaságtól - a cég megvonta a lehetséges legjobb, "AAA" besorolást, Portugáliát és Ciprust pedig befektetésre már nem ajánlott adósosztályzati szintre sorolta vissza.

A hitelminősítő szombat délutáni telekonferenciáján elhangzott, hogy a cég véleménye szerint az euróövezeti döntéshozók eddigi válaszintézkedései "nem tartottak lépést a növekvő kihívásokkal".

Moritz Kraemer, a Standard & Poor's szuverén besorolásokért felelős részlegének elemzési igazgatója elmondta azt is, hogy az S&P jelenleg 40 százalékos eséllyel jósolja az idei euróövezeti recessziót, és ennek bekövetkezte esetén a cég becslése szerint átlagosan 1,5 százalék körüli mértékben eshet vissza a valutauniós GDP-érték 2012-ben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.