S&P: nincs azonnali osztályzati hatás, de reformok esetén felminősítés jöhet

Nincs azonnali hatása Magyarország közepes befektetői szintű szuverén adósbesorolására az országgyűlési választások eredményének - közölte a Standard & Poor's hétfőn Londonban. A nemzetközi hitelminősítő azonban utalást tett arra, hogy átfogó reformok esetén később javulhat a magyar besorolás.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának londoni értékelése szerint a Fidesz kétharmados többsége lehetővé teszi alkotmányos változtatásokat igénylő, messze ható kormányzati és költségvetési reformok végrehajtását.

Ha a kormány úgy dönt, hogy bevezeti e potenciálisan népszerűtlen reformokat - például az önkormányzati rendszer átalakításával, vagy a "túlfeszített" közszolgáltatások visszafogásával -, az S&P véleménye szerint ez végül hozzájárulhat a magyar közfinanszírozási rendszer megerősítéséhez, és középtávon alátámaszthatja a besorolások javulását.

A Standard & Poor's szerint azonban a magyar hitelképesség javulása végső soron a kormány átfogó gazdaságpolitikai programján, és annak végrehajtásán múlik, beleértve az államháztartási hiány és az adósságszintek "evolúciójának" kilátását.

Az S&P közölte: várakozása szerint a magyar kormány a következő hetekben, hónapokban ismerteti részletesebben ezeket a terveit.

Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. Az S&P "BBB mínusz" osztályzatánál a Fitch egy fokozattal magasabb, "BBB", a Moody's még eggyel jobb, "Baa1" (a másik két cég metodikájában "BBB plusz"-nak megfelelő) besorolással listázza a magyar államadósságot.

Magyarország adóskockázati osztályzatának kilátását a Standard & Poor's azonban tavaly negatívról stabilra javította vissza, a költségvetési konszolidációs erőfeszítések eredményeivel indokolva a lépést. A másik két cégnél egyelőre negatív kilátás érvényes a magyar besorolásokra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.