S&P: a Molt nem minősítik le

Nem érinti a Mol cégadósi besorolásait Magyarország múlt heti leminősítése – közölte hétfőn Londonban a Standard & Poor's.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este bejelentette, hogy az addigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BB"-re rontotta a hosszú futamidejű magyar hazai és külső államadósság besorolását. A cég ugyanakkor stabilra javította a magyar osztályzat addigi negatív kilátását, vagyis levette a napirendről a magyar szuverén adósosztályzat további leminősítését.

Az S&P hétfői bejelentése szerint mindez nem érinti a magyar olajipari vállalat besorolásait és azok kilátását. A cég így továbbra is stabil kilátású "BB plusz" adósosztályzattal tartja nyilván a Molt. Ez egyben azt is jelenti, hogy a vállalatnak a magyar szuverén besorolásnál most egy fokozattal jobb osztályzata van a Standard & Poor's listáján.

Ennek megtartását az S&P egyebek mellett azzal indokolta, hogy feltételezése szerint a Mol pénzügyi politikája továbbra is megfontolt marad. A Mol besorolása ugyanakkor nyomás alá kerülhet, ha a Standard & Poor's rontaná Magyarország vagy Horvátország szuverén adósságát – tekintettel a magyar cég ottani érdekeltségére –, vagy ha a magyar tőkeátutalási és konvertibilitási kockázatra megállapított osztályzat "BB plusz" alá kerülne – áll a hitelminősítő hétfői közleményében.

A Standard & Poor's közölte: a Molt változatlanul "állami kötődésű entitásnak" tekinti, mivel tudomása szerint a magyar kormány továbbra is törekszik jelentős Mol-részesedésének és a vállalatra gyakorolt befolyásának megtartására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.