S&P: a francia megoldás államcsődöt jelentene

A világ egyik legnagyobb hitelminősítő intézete, az S&P figyelmeztetése szerint ha a múlt héten megismert francia elképzelés mentén történik a görög adósságállomány átstrukturálása, az valószínűleg csődöt jelentene.

A francia bankok szövetsége a múlt héten dolgozott ki egy olyan tervet, amely szerint a Görögországnak nyújtandó második mentőcsomag - amit egy osztrák pénzügyminiszteri illetékes múlt pénteken 85 milliárdra becsült - egy részét a magánszektor önkéntes újrabefektetése jelentené. Vagyis a lejáró hitelek 70 százalékát forgassák vissza, azaz hitelezzék meg újra a válsággal küszködő euróövezeti tagországnak, de nem azonos feltételekkel - írja az mfor.hu.

A francia terv szerint a törlesztett adósság 50 százalékát 5 év helyett 30 évre hiteleznék meg, a kamat pedig megegyezne a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU) kölcsönének kamatával. Mindezt önkéntes alapon.

A német bankok és biztosítók ezzel szemben az eredeti feltételekkel hiteleznének meg a 3,2 milliárd lejáró adósságukat.

Az európai országok által körvonalazódó, a magánszektor önkéntes részvételére épülő csomag az S&P mai közleménye szerint a hitelminősítő kritériája szerint effektív csődnek minősülne, mivel az önkéntességi alap nem vehető biztosra, másrészt a hitelezők kisebb értéket kapnának, mint amit az eredeti értékpapírok birtoklása jelentett.

Mint ismert az európai államok olyan megoldást próbálnak "összetákolni" második mentőcsomagként, amely semmilyen formában sem minősül majd államcsődnek, mivel az Európai Központi Bank többször kijelentette, hogy csak akkor fogad be és tud finanszírozást biztosítani görög állampapírokra, amennyiben azokat nem minősítik "default"-nak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.