Rükvercbe kapcsoltak a franciák is

A francia központi bank szerdán megjelent becslése szerint a francia hazai össztermék (GDP) az első negyedévben 0,8 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedhez képest. A bank korábbi előrejelzése 0,6 százalékos visszaesésre szólt. Magyarán: már Franciaországot is recesszió sújtja.

A bank becslése szerint az ipar és a szolgáltatások  teljesítménye gyorsabban csökkent márciusban, mint februárban.
Franciaország tavaly még hajszállal elkerülte a recessziót,  amely a nemzetközi közgazdasági norma szerint legalább két egymást  követő negyedévi visszaesést jelent. A GDP csökkenése  Franciaországban korábban kezdődött, mint a legtöbb EU-tagországban:  a tavalyi második negyedben a visszaesés 0,3 százalékos volt az  előző negyedhez képest. Ezt azonban a harmadik negyedben 0,1  százalékos növekedés követte. A tavalyi utolsó negyedben azután 1,1  százalékkal csökkent a francia GDP az előző negyedévhez képest.

Két vagy több egymást követő negyedéves visszaesés után már a  tavalyi negyedik negyedév végén recesszióban volt az EU-ban Dánia,  Finnország, Nagy-Britannia, Németország, Hollandia, Portugália,  Magyarország, Észtország, Olaszország, Spanyolország, Lettország,  Litvánia és Svédország, és, főleg a német eredmények miatt, az  euróövezet egésze is az átlag szintjén. Még csak egy negyedévi - a  negyedik negyedévi - negyedéves visszaesése alapján recesszió felé  tartott a belga, a francia, a cseh és az osztrák gazdaság

Az Európai Bizottság januárban 0,9 százalékos átlagos  GDP-növekedést becsült az euróövezetben tavalyról, idénre 1,9  százalékos visszaesést, jövőre 0,4 százalékos növekedést jósolt. Később, január végén a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,0 százalékra  becsülte az euróövezetben idén várható átlagos GDP-csökkenést, és  0,2 százalékra tartotta csak a jövőre lehetséges növekedést. A múlt  hónapban az IMF már 3,2 százalékra növelte az idei euróövezeti  visszaesés kilátását, és 0,1 százalékra csökkentette a jövő évi  növekedés esélyét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.