RTL - nyereség, tv2 - veszteség, MTV - gigabukta

Tavaly az RTL Klub közel 30 milliárdra növelte bevételét és 3 milliárdos nyereséget termelt. A tv2 árbevétele 19 milliárdra csökkent és kétmilliárdos veszteségbe fordultak. A közszolgálati tévének 22 milliárdos forgalomból 12 milliárdos veszteségre tellett.

A Magyar RTL Televízió Zrt. beszámolója szerint tavaly 29,1 milliárd forint volt az értékesítés árbevétele, melynek nagy része, 27,6 milliárd a belföldi piacról származott - közli az mfor.hu a beküldött mérlegek alapján. A válságos év ellenére az RTL Klubot üzemeltető társaság növelni tudta árbevételét a 2009-es 28,6 milliárd forinthoz képest.

A cég adózás előtti eredménye 3,7 milliárd forint volt, ami egy hajszállal maradt el az egy évvel korábbitól. A társaság 553,2 millió forintnyi adót fizetett be az államkasszába, így a mérleg szerinti eredménye 3,1 milliárd forintot tett ki. (Ebből az következik, hogy nem vittek ki osztalékot.)

A másik nagy kereskedelmi csatornát, a tv2-t üzemeltető MTM-SBS Televízió Zrt.-nek 19 milliárd forintos árbevétele volt 2010-ben az előző évi 21,4 milliárd forint után. A visszaeső árbevétel tehát jelentősen, mintegy 8,6 milliárd forinttal maradt el az RTL Klubétól. A cég a 2009-es 654 milliós nyereség után tavaly 2,2 milliárd forint veszteséggel zárta az évet.

A köztelevízió helyzete szokás szerint kilátástalannak tűnik. Az MTV Nonprofit Zrt. 3,4 milliárd forintos bevétel és 18,9 milliárdos egyéb bevétel mellett 12,8 milliárd forintos veszteséget ért el 2010-ben. Az egyéb bevétel - vélhetően többek között az állami támogatás - egy évvel korábban 28,8 milliárd forint volt.

A beszámoló arról panaszkodik, hogy tavaly 9,4 milliárddal csökkent a köztévé állami támogatása. A rövid lejáratú kötelezettségek a 2009-es 8,4 milliárd forint után tavaly év végén már 16,5 milliárdra rúgtak. A köztévé 4,9 milliárdos hitelállománya mellett 6,5 milliárddal tartozik például a beszállítóinak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.