Mérséklődött a tőkebeáramlás a befektetési alapokba

A harmadik negyedévben némileg mérséklődött a tőkebeáramlás a befektetési alapokba, az első félév rekord mennyiségű, 400 milliárd forintnyi befektetése után 2010 július-szeptemberében 125,9 milliárd forintnyi tőkét vonzottak az alapok.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) ma közölte legfrissebb statisztikáját.

Temmel András, a BAMOSZ főtitkárának értékelése szerint elsősorban az intézményi befektetőktől érkezett új tőke az alapokba. A legtöbb friss tőkét a zártkörű részvényalapok vonzották, míg a nyilvános alapok közt a negyedévben az ingatlanalapok, év eleje óta pedig a likviditási alapok voltak a legnépszerűbbek.

A harmadik negyedévben a 125,9 milliárd forint friss tőke mellett a piaci teljesítmények további 73,2 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. Év eleje óta 525,7 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, és csaknem 185 milliárd forintnyi hozam növelte a vagyont. Az alapok vagyona szeptember végén 3.709 milliárd forint volt, a harmadik negyedévben 5,7 százalékkal, az év eleje óta pedig összesen 23,7 százalékkal nőtt.

A leggyorsabb növekedést a harmadik negyedévben a zártkörű részvényalapok produkálták, ezek vagyona 29 százalékkal bővült, a nyilvános alapok közül pedig a kiegyensúlyozott vegyes alapok nőttek a leggyorsabban, 15 százalékkal.

Az első kilenc hónapot tekintve a zártkörű származtatott alapok bővültek a leggyorsabban, több mint 66 százalékkal, míg a nyilvános alapok közt az ingatlanalapok vagyona közel 40 százalékkal nőtt.

A legtöbb friss tőkét a negyedévben és az év eleje óta is a zártkörű részvényalapok vonzották, míg a nyilvános alapok közt a negyedévben az ingatlanalapok, év eleje óta pedig a likviditási alapok voltak a legnépszerűbbek. A negyedévben átlagosan a részvénytúlsúlyos alapok hozama volt a legmagasabb, és akárcsak a 2009-es év egészében, az idén év eleje óta is a részvényalapok teljesítménye volt a legjobb.

Az alapok között a legnagyobb kategóriát a pénzpiaci alapok képviselik. Ezen belül a likviditási - 3 hónapnál rövidebb hátralévő futamidejű - alapok vagyona 964 milliárd forint, a hagyományos pénzpiaci alapoké - legfeljebb egyéves hátralévő futamidejű - 440 milliárd forint volt szeptember végén.

A kötvényalapok közül a rövid kötvényalapok - 1 és 3 év közötti átlagos hátralévő futamidejű - vagyona 159 milliárd forintot, a hosszú kötvényalapoké 146 milliárd forintot tett ki a harmadik negyedév végén. A nyilvános részvényalapok vagyona 382 milliárd forintot, míg a zártkörű részvényalapoké 478 milliárd forintot tett ki.

A vegyes - kötvényt és részvényt is tartalmazó alapok vagyona 125 milliárd forint volt a harmadik negyedév végén.
A tőke- vagy hozamvédelmet nyújtó garantált alapok vagyona 438 milliárd forintot, a származtatott alapoké 82 milliárd forintot ért el szeptember végére. Ingatlanalapokban 409 milliárd forintot kezeltek a harmadik negyedév végén.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.