2,3 milliárd forint bírságot kapott 16 malomipari cég kartellezésért

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a malomipari cégek éveken át egyeztették a búzaliszt árát, illetve felosztották egymás között a hazai piacot.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa összesen 2,3 milliárd forint bírságot szabott ki 16 malomipari vállalkozásra, mivel úgy látta, 2005 februárjától 2008 áprilisáig egyeztették egymással egyes malmi búzaőrlemények árát, illetve árának változtatását, valamint egymás piacának meg nem támadására tett vállalásukkal felosztották egymás között a piacot. Az ítélet szerint „kőkemény" kartellben vettek részt.

GVH-ítélet: 11-en fizetnek
GVH

Az elmarasztalt cégek között a Pannonmill 800, a Cerbona 144, a Diamant Kft. 200, a Gyermelyi Kft. 250 millió versenybírságot kell fizetnie. A cégek egy része - így a rövidesen csődvédelem alá kerülő Cerbona - részletfizetési kedvezményt kapott.

A kartell, ezen belül az ár- és piacfelosztó megállapodás a legsúlyosabb jogsértésnek minősül a versenyjogban, amely az érintett termékek vásárlóit, adott esetben a fogyasztókat károsíthatja. A GVH által feltárt kartell elsősorban a magyar fogyasztásban alapvető élelmiszeripari terméknek minősülő étkezési búzaliszt piacát érintette.

A GVH a súlyos jogsértést - több esetben ismételten - elkövető vállalkozásokkal szembeni bírság kiszabása során figyelemmel volt többek között az adott élelmiszergazdasági ágazat sajátosságaira – hangsúlyozta a versenyhivatal.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.