Kétmilliárdos bírság a bankkártyás kartell miatt

Hét bank összesen 968 milliós versenybírságot kapott, míg a Visa és a MasterCard 477-477 milliós bírságot, amiért 1997-ben egyeztették a bankkártyahasználat díjait.

Összesen 1,9 milliárd forint versenybírságot rótt ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kilenc hazai kártyaelfogadó bankra és 477-477 millió bírságot a Visa és a MasterCard kártyatársaságra kartellezésért. A GVH még 2008 februárjában indított vizsgálatot a két kártyatársasággal és 23 hazai pénzintézettel szembe. A gyanú szerint az érintett bankok és társaságok 1997 és 2006 között különféle egyezményeikben rögzítették egymás között a bankközi jutalék alapjául szolgáló belső tranzakciós jutalék (MIF) mértékét. A GVH szerint a megállapodás alkalmas volt arra, hogy ezáltal megszűnjön az érdemi árverseny a bankkártya piacon, aminek eredménye, hogy a magasan tartott banki átutalási díjak miatt csak részlegesen tudott elterjedni a bankkártyahasználat a kiskereskedelemben.

A GVH a bankok közül az OTP bankot ezért 281, a Budapest Bankot 188, az MKB-t 84, a K&H -t 127, a CIB bankot 91, Erste 107, az ING-t 90 millióra forintra büntette meg. A két kártyatársaság egyenként 477 millió forintos bírságot kapott.

A versenyhivatal megállapítása szerint a magyar bankok a Visa és a Mastercard kártyákra egyaránt érvényes, mindkét társaság esetében azonos mértékű bankközi jutalékot állapítottak meg, ami alkalmas a piaci verseny korlátozására. A GVH a kártyatársaságok magatartását is jogsértőnek minősítette, mert az tette lehetővé, hogy a bankok versenykorlátozó megállapodást kössenek. A versenykorlátozó megállapodást megkötő bankok és a két kártyatársaság bírságot kapott, a megállapodáshoz utólag csatlakozó pénzintézetek esetében csak jogsértést állapított meg a GVH.

A hazai bankok még 1996-ban megállapodtak arról, hogy a Visa és a Mastercard kártyákra azonos mértékű bankközi jutalékot állapítanak meg. Emiatt a két kártyatársaság közötti verseny, továbbá a kártyaelfogadó bankok közötti verseny csak torz, korlátos módon alakulhatott ki. A bankok megállapodása ugyanis közvetetten befolyásolta (egységesítette) a bankkártyával való fizetés lehetőségét biztosító kereskedők által fizetendő díj mértékét. Pedig ez a díj a bankkártyaolvasó terminálokat biztosító bankok közötti versengés egyik legfontosabb tényezője.

A kiszabott bírság alapjául a 2004-2007 években országosan kifizetett bankközi jutalék jogcímen az összes kibocsátó banknál befolyt teljes összeget vette a versenyhatóság. A bírságösszegek megállapításánál a GVH figyelembe vette az érintett bankok 1996-os és mai piaci súlyát egyaránt.

Jelentős enyhítő körülményekként tekintettel volt a GVH arra, hogy az eljárás alá vontak maguk is felismerték, hogy a bankközi jutalék mértékén változtatni kellett volna, az eljárásban együttműködtek, így például a jogsértés feltárását, a történeti eseményeket pontosabban megvilágító, saját versenyjogi felelősségük megállapításához szükséges iratokat maguk szolgáltatták, jelentős anyagi terhet jelentő kötelezettségvállalási javaslatot dolgoztak ki. Enyhítő körülménynek számított az is, hogy a megállapodás egyes elemeiről tudtak állami szervezetek is, valamint hogy a részben hasonló megállapodásokat az Európai Bizottság ezidáig nem sújtotta bírsággal.

A határozat kihirdetését követően a MasterCard máris bejelentette, hogy jogorvoslatot kér a döntés ellen.

Büntetés a bankoknak: 1,834 milliárd forint 30 napon belül
Gazdasági Versenyhivatal, Nyilvános versenytárgyalási ülés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.