Rövidebb pihenők és rendkívüli műszakok a német autógyárakban

A korábbi évekhez képest a szokásosnál rövidebb lesz a karácsonyt követő leállás néhány európai autógyárban, mert csak így tudják kielégíteni a megnövekedett rendeléseket.

 A legtöbb európai autógyárban a korábbi évekhez hasonlóan leállnak a termeléssel karácsony és újév között, ám néhány modell sikerének köszönhetően lesz, ahol rövidebb lesz a téli vakáció, sőt, pótműszakokon is dolgozni kell. A Mercedeseket gyártó Daimler konszern németországi és észak-amerikai gyárában a korábbi évektől eltérően kettő helyett csak egy hétre állnak le, mert jól megy a piacon a stuttgarti új S-modell és több Touscalosában (USA) készülő sportterepjáró.

A vetélytárs BMW lipcsei gyárában is csak egyhetes lesz a leállás, mert január 2-án teljes sebességre kapcsolnak az i3-as villanyautó szalagján. Az Audi modellek népszerűsége miatt rendkívüli műszakok lesznek három szombaton át, aztán december 21 és január 10 között leáll a termelés Ingolstadtban. Hasonló a helyzet az anyacég VW AG másik márkájánál is: többek között a megnövekedett Golf-rendelések miatt a Volkswagen wolfsburgi telephelyén idén plusz negyven rendkívüli műszakot kellett beiktatni.

Körkép a magyarországi autógyárakról

A kecskeméti Mercedes gyárban a szokásos karácsonyi/év végi leállással számolnak és ahogy Sztipichné Kozári Edina kommunikációs vezető lapunknak elmondta, január hetedikén újraindul a termelés.

Kétszer tízórás műszakben készülnek a sikeres A3-as Limousine modellek Győrben és tavalyhoz hasonlóan az Audi Hungáriánál az idei év utolsó és 2014 első hetében is leáll a motorgyártás, tájékoztatta a Népszabadságot Czechmeister Mónika kommunikációs vezető.

A szentgotthárdi Opelnél idén is december 19-től január 1-jéig állnak le a termeléssel, tájékoztatott Csontos Judit szóvivő, aki azt is elmondta, hogy a Flex gyár felfutása és a kapacitások bővítése miatt 2013-ban 150 főt vettek fel, jövőre pedig 400 új munkatársat várnak: elsősorban operátorokat (termékmegmunkálás és összeszerelés), karbantartókat (villamos és mechanikus), illetve mérnököket, utóbbiakat a gyártás, minőségbiztosítás és logisztika területére.

A Magyar Suzuki kommunikációs vezetője, Ruska Viktória: az esztergomi autógyárban a szokásos karácsonyi leállás december 23-ától január 6-áig tart.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.