Rovaridomításba kezdett a Syngenta

A Syngenta nemrégiben egy, egymillió euró költségvetésű ötéves európai beporzó programot beindítását jelentette be.

A svájci növényvédőszer-gyártó és vetőmag előállító óriáscég programjával a növényeket beporzó rovarok számára elengedhetetlen élőhelyek és táplálékszerzési területek kialakítását szeretné szolgálni. A „Beporzó Projekt” célja a közönséges beporzó rovarok számának nagyarányú növelése Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában és Magyarországon.

Nélkülük bajban lennének a növények
A bee lands on a sunflower to gather pollen in Encinitas, California June 23, 2009. REUTERS/Mike Blake (UNITED STATES ENVIRONMENT ANIMALS)

A program olyan magkeveréket, innovatív növényvédelmi gyakorlatokat és mezőgazdasági tanácsadást biztosít a mezőgazdasági gazdálkodók számára, melyek előnyösek a beporzó rovarok számára. A kezdeményezés független szakmai kutatásokon alapul, az előrehaladás értékelését pedig évről-évre egy független szakértő végzi.

A nektár és virágpor gyűjtési területek és az élőhelyek csökkenése miatt a beporzó rovarok száma jelentősen visszaesett az elmúlt években Európa szerte” mondta Jon Parr, az EAME Syngenta növényvédelmi igazgatója. Célunk ezen tendencia megfordítása azzal, hogy a beporzó rovarok számára további tízezer hektár nagyságú élőhelyet hozunk létre. Ennek segítségével azt is bizonyítjuk, hogy a fenntartható környezet és a modern gazdálkodás egyáltalán nem zárják ki egymást, ami viszont ahhoz elengedhetetlen, hogy az élelmiszer előállítás 2050-ig világszinten megduplázódjon.”

A most induló program az Egyesült Királyságban futó „Poszméh Projekt” sikerére alapoz. Ennek köszönhetően a méhpopulációk száma hatszorosára növekedett három év alatt, elősegítve az olyan ritka fajok fennmaradását, mint például a Bombus ruderatus, amelyet korábban kipusztulás fenyegetett . A lepke populációk száma tizenkétszeresére nőtt, illetve egyéb beporzó rovarok esetében a populációnövekedés akár a tízszeresét is elérte.

A beporzó rovarok létfontosságúak a természetes élőhelyeken és a mezőgazdasági növénytermesztés számára. Az európai növénytermesztés több mint 80 százaléka közvetlenül függ tőlük. Becslések szerint a beporzók éves szinten mintegy ötmilliárd euró értéket képviselnek az európai gazdálkodók számára, miközben a globális ökoszisztémához való hozzájárulásuk értéke évente hozzávetőlegesen 150 milliárd euróban fejezhető ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.