Roubini: törékeny a magyar gazdaság

A végzet közgazdásza szerint 2014-ben felgyorsulhat a világgazdaság fejlődése, ám nem nálunk.

Optimista véleményt fogalmazott meg a borús - és néha beigazolódott - jövendölései alapján Dr. Végzetnek nevezett Nouriel Roubini amerikai közgazdász a világgazdaságról, ám nem Magyarországról. Roubini szerint miközben a világ gazdaságának a fejlődése 2014-ben újra felgyorsulhat, addig Magyarország továbbra is a bizonytalan és törékeny országok közé fog tartozni - írja a Portfolio.hu.
 
A Project Syndicate véleményoldalon Roubini kifejtette: 2013 nehéz év volt, a fejlett és a fejlődő gazdaságok is átlag alatti növekedést mutattak, 2014 azonban egyfajta fordulatot hozhat, így 5 százalék körül bővülhetnek a gazdaságok idén.

Idén a fejlett gazdaságok elsősorban abból profitálhatnak, hogy lassan véget ér a hitelválság óta tartó törlesztés időszaka, amikor a lakosság és a vállalatok is igyekeztek leépíteni korábban felhalmozott adósságaikat. De Roubini szerint a monetáris politika is segíti majd a növekedést, továbbá nem látszik valószínűnek olyan esemény - eurózóna felbomlása, vagy közel-keleti háború -, amely visszafogná a növekedést.

Azonban Magyarország kimarad ebből a körből. Roubini véleménycikkében Magyarországot is megemlíti, szerinte ugyanis több ország, hazánkon kívül India, Indonézia, Brazília, Törökország, Dél-Afrika, Ukrajna, Argentína és Venezuela gazdasága 2014-ben is törékeny lesz, elsősorban a magas államadósság, a lassuló növekedés, a cél alatti infláció vagy választásokkal kapcsolatos bizonytalanságok miatt.

Roubini szerint azonban a legtöbb fejlett országban így is a potenciális alatt lesz majd a növekedés. Az eurózóna problémái - így a gazdasági növekedés alacsony üteme, a magas munkanélküliség - továbbra is megoldásra várnak, Japánban a strukturális reformok lassú végrehajtása és a fogyasztási adó megemelése is bizonytalanságot eredményez, az USA-ban pedig a politikai csatározások, a jegybank eszközvásárlási programjának befejezése és a szabályozói környezettel kapcsolatos bizonytalanság jelent kockázatot.

A fejlett gazdaságok gyorsabb növekedése húzhatja ezeket az országokat, de az is segíti a fejlődő országok növekedését, hogy az amerikai jegybank a vártnál lassabban csökkenti majd az eszközvásárlási programjának volumenét, a kamatok pedig hosszabb távon maradnak alacsonyan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.