Roubini: a bankadó híve vagyok!

Nouriel Roubini, a gazdasági világválságot megjósoló közgazdász a bankadó híve, s azt tanácsolja a régiós országoknak, várják ki a megfelelő pillanatot az eurócsatlakozással. Bírálta a magyar kormányt, de elismerte az eredményeket is.

 Híve vagyok a bankadónak, de annak tisztességes mértékűnek kell maradnia, mert nem lehet olyannyira megterhelni a bankokat, hogy azok távozzanak egy országból, vagy veszteségeik miatt bajba kerüljenek, mert az még nagyobb károkat okoz – mondta Nouriel Roubini a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület éves konferenciáján. A világ egyik legelismertebb közgazdászának számító szakember ugyanakkor határozottan leszögezte: Magyarországon és a közép-európai régióban a bankok a válság előtt és közben is komoly hibákat követtek el a dübörgő, nem megfelelően kontrollált hitelezéssel, akárcsak a túlpörgetett deviza alapú hitelezéssel.

Nouriel Roubini szerint el kell dönteni-e a kormánynak, hogy fontosnak tartja-e a külföldi befektetőket
Czeglédi Zsolt / MTI

A válság alatt kialakult helyzetet sem kezelték megfelelően, a recesszió miatt nőtt a nem teljesítő hiteleik aránya, ami pedig sok bank esetében tőkehiányt eredményezett – s pont ez az az állapot, amiből a túlzott mértékű bankadó miatt nehezen tudnak kikecmeregni – fejtette ki a Budapesten tartózkodó Roubini, ám mindezt nem specifikusan magyar, hanem regionális szinten tapasztalható problémaként említette.

A Yale egyetem professzora - akinek a szavaira azóta figyelnek világszerte, mióta lényegében megjósolta a 2008-as pénzügyi krízist -,most strukturális reformokat sürgetett a térségben és az eurózónában is, amelyet – a kedvező gazdasági folyamatok ellenére – továbbra is sérülékenynek tart. Mint mondta, a gazdaság szerkezetének problémái miatt az eurózónában a növekedési lehetőség kicsi. Épp ezért azt ajnlotta az eurócsatlakozás előtt álló államoknak, hogy ne siessenek azzal, várják ki a megfelelő időpontot, míg a pénzügyi és a politikai feltételek egyaránt fennállnak majd.

A strukturális reformokat természetesen szorgalmazta, de mint mondta, ezeket politikai szempontból is életképessé kell tenni: ha az emberekkel nem sikerül elfogadtatni a változásokat, akkor a végrehajtás sem lehet eredményes. – Be kell indulnia a növekedésnek, mert ha nincsenek a gazdaságban megfelelő mértékű bérek és elegendő számú munkahely, akkor e reformok csak politikai kockázatot, feszültséget keltenek – tette hozzá a közgazdász. 

Magyarországon már tapasztalni lehet a kedvező folyamatokat, makro- és pénzügyi téren is, de az ország sérülékenysége nem csökkent jelentős mértékben. - Az államadósság tekintetében nem stabil a helyzet, a bankszektorban pedig a devizahitelek problémájára csak átmeneti- és részleges megoldások születtek – erősítette meg már nem először hangoztatott véleményét a professzor, hozzátéve: a magas hiány és a törékeny bankrendszer okozta kockázatos helyzetet már sikerült stabilizálni, ami azért eredménynek tekinthető.

- Továbbra is kérdés azonban, hogy a magyar kormány mennyire örül a külföldi befektetőknek. Ez ügyben nem ártana tisztán látni, mert a magyar államadósság jelentős részét külföldiek birtokolják, s az ő bizalmuk igen fontos – hívta fel a figyelmet Roubini. A helyzetet súlyosbítja, hogy továbbra is magas a nem teljesítő hitelek aránya, alacsony a hitelezési aktivitás, miként a valódi tőkebefektetések szintje is – szintén részben bizalmi problémák miatt – igen szerény. 

A kormány nem nézi jó szemmel, hogy bizonyos eszközök külföldi kézben vannak, nem örülnek a külföldi bankok jelenlétének, vagyis kérdés, hogy egyáltalán üdvözli-e a külföldi befektetéseket Magyarországon? – tette fel a kérdést, amire egyértelmű választ vár a piac és a befektetők.

A közgazdászprofesszor előadásában beszélt arról is, hogy az orosz-ukrán konfliktus továbbra is jelentős kockázati tényező a világgazdaságban, noha a főbb krízispontok tekintetében, mint a gázellátás biztonsága, rendeződni látszik a helyzet. Ettől függően az oroszországi növekedést súlyosan veszélyezteti a kialakult bizalmi válság és az életbe léptetett szankciók is. Roubini szerint két százalék alatt marad az orosz növekedés, de még az sem kizárt, hogy az ország recesszióba fordul. Ez rossz hír azon közép-európai pénzügyi vállalatoknak, amelyek jelentős erőkkel vannak jelen Oroszországban és Ukrajnában (ilyen például a magyar OTP). 

Ami a globális helyzetet illeti, Roubini szerint jó hír, hogy láthatóan elindult a kilábalás, s nem igazán látszik veszélyes buborékok kialakulásának veszélye sem. Az eurózónában a defláció veszélye talán kisebb, a központi bankok sok mindent tettek eddig, de további agresszív lépésekre kényszerülhetnek. A pozitív folyamatok azonban nem túl erősek, törékenységi faktor még mindig van a rendszerben, s kérdés, mi lesz, ha csökken a likviditás a piacon – utalt a professzor arra, hogy a Fed az év végéig megszüntetné a monetáris lazítás politikáját.

Az orosz-ukrán konfliktus mellett az Irán-Izrael-Amerika viszonylatban látható ellentét is kockázatként hat, miképpen az a kérdés is, hogy a kínai gazdaság bizton bekövetkező lassulása fokozatos lesz-e, vagy zuhanni fog a növekedés üteme? Ez utóbbi esetben lesznek problémák a régióban is, hiszen a közép-európai országok integrálódtak a globális termelési láncokba, ily módon függenek Kínától, még akkor is, ha Németországhoz vagyunk erősen becsatornázva. Kínával a fő probléma a közgazdász szerint az, hogy túl sokat invesztáltak ingatlanba, infrastruktúrába, miközben a fogyasztás nem indokolja ezt a fokú befektetést. A kínai lassulás egyébként a nyersanyagok árának csökkenését fogja magával hozni, ami pedig a nagy termelő országok (Ausztrália, Dél-Afrika, Brazíila stb.) valutáinak leértékelődéséhez vezet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.