Rosszabbra számítanak

Másfél éves, látványos emelkedés után májusban kissé csökkent a GKI-Erste konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, az üzleti és fogyasztói várakozások is romlottak, a kereskedelem kivételével minden ágazat várakozása kedvezőtlenebb lett. Erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

A GKI által az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint az ipari bizalmi index csökkenése elsősorban a termelés romló kilátásait tükrözi. Az elmúlt időszaki termelés és a rendelésállományok megítélése - az exportrendeléseké is - javult, a készleteké stagnált. Az építőipari várakozások is romlottak, igaz a jelentős áprilisi javulás után. Májusban egyaránt pesszimistább lett az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése.

A kereskedelmi bizalmi index az áprilisi csökkenéssel azonos mértékben emelkedett. Az eladási pozíció megítélése kissé romlott, míg a rendelések várható alakulásának és a készletszintnek a megítélése kedvezőbb lett. Májusban a legnagyobb mértékben a szolgáltatói bizalmi index esett az előző hónaphoz képest. Leginkább a várható forgalom megítélése romlott, legkevésbé az általános üzletmeneté.

A foglalkoztatási várakozások a kereskedelem kivételével minden ágazatban rosszabbak lettek, egyben erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési szándék a szolgáltató cégek kivételével minden ágazatban gyengült, ugyanakkor a fogyasztók inflációs várakozása kissé erősödött. Az építőiparban az árcsökkenést tervező cégek aránya kissé újra meghaladta az áremelést tervezőkét. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban és a lakosság körében is kedvezőtlenebb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index kissé csökkent. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét rosszabbnak érezte, mint áprilisban, ugyanakkor a következő egy évben várható megtakarítási képesség megítélése kissé javult. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét az áprilisinál reálisabbnak érezte - olvasható az elemzésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.