Rossz hangulattal indulhat a BÉT

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat ma rányomhatja bélyegét a hazai részvénypiacra is.

Negatív hangulatra számítanak kedden a Budapesti Értéktőzsdén az MTI által megkérdezett szakértők.

Sinka Csaba, a KBC Equitas elemzője azt emelte ki, hogy a kedvezőtlen nemzetközi hangulat miatt csökkenéssel, kevéssel a hétfői záróértéke alatt nyithat a BÉT. Hozzátette: hétfőn jól teljesítő volt a magyar piac, a Richter árfolyama 3,5 éves csúcsra erősödött. Az OTP-részvény árfolyamára már nem lesz negatív hatása annak, hogy hétfői közzététel szerint Kovács Antal felügyelőbizottsági tag még január 7-én 21 ezer részvényt értékesített.

Az amerikai és ázsiai piacok esése miatt szintén negatív nyitásra számít Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház Zrt. kereskedelmi igazgatóhelyettese. Megjegyezte azt is, hogy az utóbbi időszakban a magyar tőzsde inkább alulteljesítő volt, így még akár pozitív meglepetés is jöhet. Német Sándor elmondta: a fejlődő országok részvényei az utóbbi időszakban népszerűek a befektetők körében a fejlett piacokhoz képest.

Balásy Zsolt, az MKB Bank részvénystratégája szerint az látszott a hétfői gyenge tengerentúli tőzsdezáráson, hogy Amerika "remegő térdekkel" vág bele a gyorsjelentési szezonba, és ennek a keddi európai tőzsdenyitáson is látszik majd a hatása. A negatív hangulat a BÉT-en is éreztetheti majd hatását, leginkább talán az utóbbi napokban folyamatosan emelkedő OTP esetében - tette hozzá.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 318,44 pontos, 1,67 százalékos emelkedéssel, 19 420,16 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 11,6 milliárd forint volt, a vezető részvények többsége erősödött az előző napi záráshoz képest. A Mol 100 forinttal, 0,70 százalékkal 14 390 forintra erősödött, 514,8 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 73 forinttal, 1,66 százalékkal 4460 forintra nőtt, forgalmuk 7,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 309 forintot ért, forgalma 242,5 millió forint volt. A Richter árfolyama 160 forinttal, 3,48 százalékkal 4759 forintra emelkedett, forgalma 3,4 milliárd forintot ért el. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1393,10 ponton zárt hétfőn, ez 10,57 pontos, 0,76 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.