Rossz hír Demjánéknak

Megszüntette az eljárást az Alkotmánybíróság azoknak a beadványoknak az ügyében, melyeket korábban a Veszprémi Törvényszék Cégbírósága nyújtott be a takarékszövetkezeti alapszabály-módosítások bejegyzése tárgyában, nevezetesen a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról és egyes gazdasági tárgyú jogszabályok módosításáról szóló törvény megsemmisítését kérve – írja a Napi.hu.

A döntés rossz hír a Demján Sándor által vezetett ellenlábas Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) számára.

Mint emlékezetes, a Veszprém megyei cégbíróság bírája 2013. novemberében az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult, három takarékszövetkezet alapszabály-módosításának bejegyzésére irányuló eljárást felfüggesztve és kérte az Alkotmánybíróság eljárását, kifogásolva az integráció kötelező jellegét. A szövetkezeti integrációs törvény nyomán a takarékszövetkezeteknek új egységes alapszabályt kellett elfogadniuk, ahhoz, hogy azok az integráció rendszerében működni tudjanak.

A bíró előbb - az ősz folyamán - a zirci takarékszövetkezet esetében bejegyezte a szövetkezetek új szövetkezeti integrációs törvénynek megfelelően készült alapszabályát, majd röviddel ezt követően megtagadta három másik takarékszövetkezet a korábban bejegyzettel gyakorlatilag szó szerint megegyező (Balaton-felvidék, Forrás, Szentgál) változásbejegyzési kérelme alapján az eljárást, és az alapszabály bejegyzését, illetve az Ab-hoz is fordult.

Mivel a cégbíróság alkotmánybírósági beadványának benyújtását követően a három érintett takarékszövetkezet működését napi szinten akadályozta az a bizonytalanság, amely abból fakadt, hogy a közgyűlésen elfogadott alapszabályuk bejegyzésére nem került és esetleg még hónapokig nem kerül sor, az érintett takarékszövetkezetek kérelmezték a bírónál, hogy döntését változtassa meg, folytassa az eljárását és az alkotmányos igényei ellenére jegyezze be az alapszabály-módosításokat, mivel ez a takarékszövetkezetek érdeke.

A cégbíróság 2014 januárjában eleget tett a három takarékszövetkezet kérésének, és eredeti végzését megváltoztatva bejegyezte a módosított alapszabályokat a cégnyilvántartásba. Ezzel a cégbíróság eljárása befejeződött.

Az Ab végzése e fejleménnyel, hogy a cégbírósági eljárások időközben lezárultak, indokolta az eljárás megszüntetését – olvasható a hírportálon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.