Roncsokba kapaszkodik a cseh autóipar is

A cseh képviselőház a válságkezelő csomag részeként bevezeti a roncsprémiumot. Meghosszabbítják azt az időszakot, amelyre jár a munkanélküli segély, nő a gyerekek után járó adókedvezmény is, a magas jövedelműek adóemelésének ötlete azonban elhasalt.

Csehországban is bevezetik a roncsprémiumot. Ez része annak a válságkezelő csomagnak, amelyet pénteken fogadott el a cseh képviselőház a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) kezdeményezésére.

A cseh roncsprémium 30 ezer korona lesz. Kifizetésének feltétele, hogy a vevő leadja a roncstelepen tíz évnél idősebb gépkocsiját, és újat vegyen, benzinmotoros vagy gázolajos autók esetében legfeljebb 500 ezer korona értékben. Ha valaki alternatív meghajtású autót vesz, a prémium 60 ezer koronára, míg az új autó ára 700 ezer koronára emelkedik. A roncsprémiumot, amelyet kizárólag magánszemélyek kérhetnek, az állami környezetvédelmi alap fogja kifizetni az állami költségvetésből.

Az alsóház az eddigi öt hónapról hat hónapra emelte azt az időszakot, amelyre munkanélküli segély jár. Nőtt a segély összege, valamint a gyerekek után járó adókedvezmény is. A vállalatok a társadalombiztosítási járulékok befizetéséből kapnak könnyítéseket, és gyorsabban leírhatják álló eszközeiket. A képviselőház ugyanakkor elutasította a magas jövedelműek adóemelését, amelyet a kommunista párt javasolt. 

Az intézkedéscsomagot még a felsőháznak is jóvá kell hagynia. Tekintettel azonban arra, hogy az intézkedésekben a két nagy párt - a polgári demokraták és a szociáldemokraták - előzetesen megállapodtak, ez már csak formalitásnak tekinthető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.