Róna a kóklerekről: ha romlani fog a helyzet, akkor végünk

Kiszámítható, stabil kormányzásra lenne szükség, abba kellene hagyni a kókler gazdaságpolitikát.

Erről Róna Péter beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A közgazdász továbbra is úgy véli, nem fogunk megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal, de ennek beláthatatlan következményei lesznek. Optimális esetben kihúzzuk még egy évig megállapodás nélkül, ha azonban romlik a gazdasági helyzet, akkor végünk – jelentette ki.

A szakember azt mondja, az IMF-fel való megállapodás egy 1,5 százalékos kamatcsökkenést eredményezne, és növelné a Magyar Nemzeti Bank mozgásterét is. Róna Péter úgy látja, ha végre abbahagynák az ötletelést, akkor az inflációs kilátások kezelése könnyebbé válna a Monetáris Tanács számára. 2011-ben 5820 milliárd forintot költött a nemzetgazdaság kamatkiadásokra, ami a GDP 20 százalékát jelenti, miközben a beruházások nem érték el a GDP 16 százalékát, magyarázta a szakember, majd hozzátette: a szomszédos országok mindegyikében a kamatkiadások ennek a negyedét teszik ki.

Róna Péter úgy véli, a kamatteher fojtogatja a gazdaságot, ezen növekedéssel lehetne enyhíteni, de az nem lesz elég a következő időszakban. A kormánynak kötelessége lenne olyan politikát folytatni, amely a kamatok csökkentését eredményezi – fogalmazott Róna, aki szerint az 5820 milliárdos kamatkiadást gyorsan a felére kellene csökkentenie a kormánynak, különben nem lesz gazdasági kibontakozás.

A közgazdász úgy látja, a kormánynak nincs nagy mozgástere: áfát már csak minimálisan emelhet, hiszen az uniós plafon 27 és fél százalék, a jegybank megadóztatása nem fog menni, mert kötelezettségszegési eljárást indítanak ellenünk, valamint a bankokat sem lehet tovább terhelni, mert egy újabb veszteséges időszakot nem tudna elviselni a szektor. A szakember úgy véli, a félszuperbruttó kivezetésének elhalasztásával egy keveset spórolhat a kormányzat, illetve a nyugdíjplafon is hozhat valamennyit a jövőben.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.