Romlott a német Ifo-hangulatindex

Az előzetes várakozásoknál kisebb mértékben csökkent márciusban a német üzleti bizalom, ami arra utal, hogy a Japánt sújtó természeti katasztrófa és az európai adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak várhatóan nem fogják lassítani Európa legnagyobb gazdaságának bővülését.

Az Ifo havonta mintegy hétezer ipari, nagy- és kiskereskedelmi, és építőipari vállalkozástól gyűjti be az elkövetkező hat hónapra vonatkozó várakozásokat, valamint az aktuális üzleti helyzet megítélésére vonatkozó véleményeket. Az index többéves tapasztalat alapján pontos képet vázol fel a német gazdasági helyzet alakulásáról.

A müncheni székelyű Ifo intézet felmérése alapján az üzleti hangulatindex 111,1 pontra mérséklődött a februárban mért 111,3 pontról, amely Németország újraegyesítése óta rekord magas szintnek számított. Az előzetes elemzői várakozások 110,5 pontra történő csökkenésről szóltak.

A német befektetői bizalom öt hónap hónap után először csökkent márciusban, miután az Európai Központi Bank jelezte, hogy az infláció megfékezése érdekében kamatemelésre készül, a befektetői hangulatot emellett a Japánt sújtó természeti katasztrófa, illetve az azt követő piaci megingás is rontotta.

Az Ifo felmérése alapján a jelenlegi gazdasági helyzetre vonatkozó mutató értéke 115,8 pontra emelkedett az előző hónapban mért 114,8 pontról, míg a következő fél évre vonatkozó várakozásoknak a mutatója 107,9 pontról 106,5 pontra csökkent. (Forrás: VG.hu)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.