Romlott a magyar versenyképesség

Az üzleti környezet minősége alapján felállított világranglistán négy helyet esett vissza Magyarország, s ezzel a 2011-es 27. hely után a 31.-en végzett. A Bloomberg értékelési szempontrendszere szerint tavaly is Hongkong volt a vállalkozások Mekkája.

A Bloomberg hírügynökség által hat fő szempont alapján felállított vállalkozási világranglistán Magyarország a 31. helyen végzett a tavalyi adatok alapján. A 65,8 százalékos teljesítmény ezúttal négy hellyel rosszabb besoroláshoz volt elegendő. A vállalkozási környezet minősége alapján készített listán Portugália és Ciprus közé szorultunk be, míg a régióban egyedül a 20. helyre sorolt Lengyelország előzi meg hazánkat. Csehország kettővel, Szlovénia néggyel van mögöttünk, utóbbit a lett-litván páros követi. Románia a 47., meglepetésre Szlovákia nincs az első ötvenben.

Az ideálishoz legjobban közelítő gazdasági környezetet immár hagyományosan Hongkongban sikerült kialakítani 79,8 százalékos teljesítménnyel, a második helyen viszont helycsere történt, az Egyesült Államok lépett előre, míg a tavalyi ezüstérmes Hollandia a negyedik helyre esett vissza. Harmadik helyre Japán jött fel, sokat javítva a tavalyi hetedik pozícióján.

A hat értékelési szempontcsoport közül az objektív számokon alapuló minősítés azt hozta ki, hogy a legtöbbet a külkereskedelem és az áruszállítás hatékonyságán, a tengeri kikötők elérhetőségének megkönnyítésén, továbbá a logisztika minőségén van mit javítanunk, e szempontcsoport 58,1 százalékot érdemelt. Ez azt jelenti, hogy a kormány által Közép-Európa logisztikai központjaként emlegetett szerepünkhöz egyelőre nem tudtunk felnőni.

Érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy az Ernst and Young által tegnap publikált, a külkereskedelem szabadságát értékelő globális rangsorban a kilencedik helyre soroltak minket. Úgy látszik, a jogi-szabályozási környezet megteremtése ehhez elég, viszont az infrastruktúra hiányosságai miatt a valós kép ennél sokkal rosszabb.

Mi több, a második visszahúzó tényező (61,1 százalék) a nálunk alkalmazott kereskedelmi tarifákból, a világpiachoz való kötődésünk erősségéből és az országkockázatból áll össze, szerencsére ezek együttesen a legkisebb, 10 százalékos súlyaránnyal vették számba a kiértékelésnél. A legmagasabb, 73,3 százalékos részminősítést a vállalkozásindítás egyszerűsége hozta meg számunkra, ezzel Kína szintjére értünk.

Az anyag és munkaköltségek is kedvezőbbek (68,7 százalék) az átlagnál, igaz e téren régiós versenytársaink még jobban állnak. Országátlagunkat rontotta viszont az adózási feltételeket, az inflációt, a korrupciót és a szabadalmi jog tiszteletét minősítő, 65,6 százalékot mutató részindex. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.