Romló euró lenne jó

Túl erős az euró, a pénzpiacok és az elemzők egyaránt az Európai Központi Bank pár hete meglebegtetett élénkítő lépéseire várnak, mindeközben a spekulánsok máris a gyengülő euró árfolyamra játszanak. Az euró ára ma reggel 304 forintig emelkedett, majd 303 forintig süllyedt, és további esés látszik. Az euró/dollár devizapár nagy izgalmakat rejt, továbbra is mindenki azt találgatja, merre megy majd az árfolyam.

A Privátbankár a KBC Equitas hírlevelét idézte, miszerint: „Az előttünk álló napok különösen izgalmasan alakulhatnak az euró számára, hiszen június 5-én rukkolhat elő az Európai Központi Bank a pár hete már lebegtetett újabb élénkítő lépéseivel. A bejelentés az EURUSD árfolyamra jó eséllyel nagy hatást gyakorolhat, ahogy már az előző EKB ülés is megmozgatta a piacot".

Mario Draghi és más EKB-vezetők többször jelezték, hogy az euró túlságosan erős, erre pedig már látványosan megindult az euró gyengülése a dollárral szemben. (Pár hete az euró/dollár az 1,395-ös árfolyamot is megközelítette.) „Mivel az EKB elszántnak tűnik, az amerikai fejlemények pedig inkább a dollár erősödése felé mutatnak, a hosszabb távú trend az EUR/USD árfolyam csökkenése lehet" – folytatja a brókercég.

Rövidebb távon viszont fennáll a veszélye, hogy a piac "túlvárja" a bejelentést, és emiatt átmeneti csalódottság lehet úrrá a piacon, ez pedig akár gyors euróerősödést is kiválthat – írják. Ugyanígy rásegíthet egy lapáttal az EKB az euró gyengülésére is.

Két éve még attól féltek, hogy szétesik az egész euróövezet, most meg az a gond, hogy túl erős az euró. Az EKB-nak cselekednie kell, már nem elegendők a szavak, le kell nyomnia valahogy az eurót – írta korábban a privátbankár, kifejtve, hogy a pénzromlásra szükség van.

A történelmi tapasztalatok, a korábbi válságok alapján ugyanis csökkenő árak esetén a pénz egyre többet ér, nő a vásárlóereje, ezért az emberek inkább ki sem adják a kezükből. Ez a keresleten keresztül a termelés visszaesését okozhatja. Erre a termelők újabb árcsökkentéssel reagálhatnak, kialakul egy deflációs, recessziós, öngerjesztő folyamat, deflációs spirál, "halálspirál". Az eurózóna inflációja áprilisban csak 0,7 százalék volt éves szinten, az inflációs cél viszont évi 2 százalék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.