Romlik az áramárhelyezésünk

Egy összevetésben romlott, a többiben nem változott Budapest helyezése az európai fővárosok lakossági áram- és gázdíjainak frissen közzétett októberi listáján.

Míg a vásárlóerőhöz viszonyított áramtarifa szerint a magyar főváros szeptemberben 29 vizsgált nagyvárosból a 13. legrosszabb helyezést mondhatta magáénak, addig októberben a negatív listán a 12. helyre léptünk – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján közzétett felmérésből.

Az adatok elemzéséből kiviláglik az ok: a listára amúgy csak nemrég felkerült ciprusi főváros, Nicosia egyszerre négy helyezést is ugrott előre: a 11. legrosszabbról a 15. legrosszabbra. A szigetország lakóinak tehát egy csapásra jelentősen könnyebbé válhatott a villanyszámla-fizetés. A korábbi adatok alapján megjegyzendő, hogy a felmérés 2013. közepi indulása óta Magyarország jelentősen javított helyezésén és Nicosia előretörése csak némi megingásként hat egy szinte töretlen fejlődési ívben. A három éve tartó rezsipropaganda zajában ugyanakkor azt is érdemes tudatosítani, hogy a vásárlóerőhöz mért áramárak tekinte­tében Magyarország még mindig rontja az uniós átlagot.

Jó, de nem elég, nem elég jó
Veres Viktor / Népszabadság

A többi helyezésünk többsége kedvezőbb, de szeptember óta nem mozdult. Így a vizsgált fővárosok közül továbbra is nálunk a negyedik legalacsonyabb az áram tényleges ára. Budapestet Szófia, Tallinn, valamint a felmérés egyetlen unión kívüli tagja, az örökös legolcsóbb címére eséllyel pályázó Belgrád előzi meg. A rezsipropaganda finom egyszerűsítéseit e helyt alkalmazva az is kijelenthető, hogy csak az uniós fővárosokat tekintve Budapest máris dobogós. Július előtt még elsőnek számítottunk, de azóta elénk került mások mellett a bolgár és az észt főváros.

Budapest gázára továbbra is a második legalacsonyabb a felmért 26 főváros közül. A legolcsóbb Bukarest, de egyre közelítünk, bár erre valószínűleg nem kell különösebben figyelmeztetni az előzést bizonyára kibiztosított töltőtollal váró rezsipropaganda-ügyi pártreferenseket. A vásárlóerőhöz viszonyított gázármutató szintén Budapesten a negyedik legjobb: csak Brüsszel, London és Luxembourg lakossága fizeti könnyebb kézzel a gázt.

A rezsipropagandában kissé szintén elsikkad, hogy noha egy kétkeresős, gyermektelen fővárosi család átlagjövedelmének csupán 4,7 százalékát költi el áramra és gázra, addig ez a helyezés a felmért 25 helyszínből még mindig a 10. legrosszabb.
A javulás itt is folyamatos, de ezek a tények mégis ellentmondást mutatnak a Fidesz ama állításával, hogy a rezsi családi jövedelmen belüli arányában már az unió alsó harmadába tartozunk: ez a közzétett adatokból kiindulva téves megállapítás, még ha erre a közműhivatal kiadott közleménye nem is világít rá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.