Romániából importálnak munkásokat a Balatonhoz

Hiánycikk a tapasztalt vendéglátós a Balatonnál. A magyarok külföldre mennek, idénymunkásból kevés van, a tapasztalatlanokat meg nem szívesen alkalmazzák. Romániából próbálnak toborozni.
Felszolgálót, szobalányt, bármixert és szakácsot azonnal felvesznek - munkaerőhiány alakult ki a Balatonnál és a Velencei tónál. A Világgazdaság szerint a tapasztalt hazai vendéglátósok inkább külföldre mennek dolgozni, ott ugyanis jobban lehet keresni. Több hotel Romániában keres munkaerőt, de vannak, akik a fiatalokkal próbálkoznak.
Kurucz Árpád / Népszabadság

A szektor itthon nem kínál jelentősen magas jövedelmet: a legrosszabbul fizetett ágazat a hivatalos bérstatisztika szerint, igaz: a borravalóval azért az adóhivatal felé elszámolt bért ki szokták még egészíteni. Ezzel együtt sem kínálja azonban a szektor a gyors meggazdagodás lehetőségét, miközben azért a vorarlbergi, tiroli vagy salzburgi családi szállodákban egy szezon alatt az ígéretek szerint akár 1,5 millió forintot is lehet keresni. Az óceánjárók ennél is jobban fizethetnek - így akinek megvan a megfelelő nyelvtudása (vendéglátásban azért ez már kötelező), inkább a határon túl vállal munkát.

A főszezonban 12-14 órát kell dolgozni, ezért már nem elég az a pénz, amit a magyarok tudnak fizetni a képzett munkaerőnek. Maradnának a kezdők, ám velük nem akar senki sem dolgozni - a kockázat eléggé nagy..

A Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke, Hoffmann Henrik szerint nagyon kockázatos kezdő munkaerőt alkalmazni. A vendégek elvárásait teljesíteni kell, miközben a színvonal emelése volna a szektor érdeke is. A diákmunka persze a hiány pótlására lehetőség, ám most valahogy a fiatalok se keresik a melót. A Meló-Diák veszprémi irodavezetője azt nyilatkozta a lapnak, hogy fele- vagy harmadannyi diák jelentkezik idén munkára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.