Romániában terjeszkedik az OTP

Majdnem a duplájára növelte korábbi, nem túl nagy, 1,3 százalékos piaci részesedését az OTP Bank Romániában, miután ottani leányvállalata megvásárolta a 0,8 százalékos részarányú Millennium Bank Romaniát.
A bukaresti aláíráson Diósi László, Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, Luis Pereira Coutinho, az eladó, a Millennium bcp igazgatósági tagja és Wolf László A SZERZŐ FELVÉTELE
A bukaresti aláíráson Diósi László, Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, Luis Pereira Coutinho, az eladó, a Millennium bcp igazgatósági tagja és Wolf László A SZERZŐ FELVÉTELE
A szerző felvétele

Az adásvételi megállapodást Bukarestben írták alá a felek szerda délután. A legnagyobb, tőzsdén jegyzett portugál pénzintézetnek, a Millennium bcpnek a legnagyobb hazai bank 39 millió eurót (mintegy 12 milliárd forintot) fizet – valamivel kevesebbet annál, mint amennyit hivatalosan a magyar állam ad az MKB Bankért a bajoroknak. Igaz, az állam egy masszívan veszteséges bankot vesz, és ebben az esetben valójában az eladó fizet azért, hogy elvigyék.

Az OTP és a portugálok közötti ügyletben a magyar bank román leányvállalata valóban fizet a nem túl jelentős, tavaly 5,9 millió eurós veszteséggel záró (de szerintük a nyereségességhez közel lévő) pénzintézetért – egyértelműen azzal a céllal, hogy növelje saját hatékonyságát. Az OTP korábban sem csinált titkot abból, hogy elsősorban ott vásárolna, ahol már jelen van, és növekedni szeretne – Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója évek óta ezt mondogatja, ha terjeszkedési terveikről kérdezik. E stratégia elemeként az OTP az idén már egy kisebb bank megvásárlásával növelte piaci részesedését Horvátországban. A romániai terjeszkedés voltaképp várható is

volt, az OTP régóta próbálkozik ezzel, a negyvenszereplős román piacon már érdeklődőként említették a BCR, a Banca Transilvania, a Banca Tiriac és az RBS esetében is, ahogyan már korábban hírbe hozták a Millennium vevőjeként.

Néhány hete, a hír kiszivárgásakor Diósi László, az OTP Bank Romania vezérigazgatója a szomszédos ország növekedési kilátásaival indokolta terjeszkedési törekvéseiket, bár akkor még nem erősítette meg a portugálok pénzintézetének megvásárlásáról szóló pletykákat. A vezérigazgató most azt mondta, a bank megvásárlásával különösen a lakossági területen erősödik majd az OTP pozíciója Romániában. A Millennium Banknak 80 ezer ügyfele van, erős fővárosi koncentrációval. A pénzintézet 56 egységből álló fiókhálózattal, 58 készpénzkiadó automatával rendelkezik – az egyesüléssel az OTP Bank Románia ügyfeleinek száma 400 ezer lesz, a hálózat 150 bankfiókból áll majd, az ATM-ek száma pedig meghaladja a 160-at. A terv a két bank teljes körű egyesítése, ami a 11. helyet eredményezi az OTP számára a román piacon. De ezzel nem feltétlenül elégszenek meg: a középtávú cél, hogy bekerüljenek az első tíz közé.

Az OTP-nek ez a 13. bankvásárlása, nyolc országban van jelen Magyarországon kívül, és a banknál természetesen nem árulják el, hol nézelődnek még befektetési lehetőségek iránt. Wolf László, a bank vezérigazgató-helyettese az aláírási ceremónián mindenesetre azt mondta: Romániában egyelőre a feladat az, hogy egyesítsék a két bankjukat, bár mindenütt nézegetik a befektetési lehetőségeket is a régióban. Köztük – hangsúlyozta némi meglepetésre – Magyarországon is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.