Románia szeptembertől készen áll az eurókötvény-kibocsátásra

Szeptembertől Románia bármikor készen áll eurókötvény kibocsátására, ezt közölte kedden a román pénzügyminiszter-helyettes, de hozzátette: ha a piaci feltételek romlanak, a kibocsátást jövőre halaszthatják.

Bogdan Dragoi azt is elmondta, hogy az augusztus 24-re tervezett négyéves államkötvény-árverésen több mint 300 millió eurónak megfelelő összeget (1,26 milliárd lej) akarnak gyűjteni. Románia az idén már mintegy 50 milliárd lej értékben bocsátott ki értékpapírokat, ez mintegy négyszer annyi, mint tavaly. A pénzügyminiszter ugyanakkor úgy vélte, hogy a növekvő államháztartási hiány nem gátolja Romániát a 2014-re tervezett euróövezeti csatlakozásban.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 7,3 százalékos államháztartási hiányt engedélyez Romániának az idén, a hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva, mondta hétfőn Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségének vezetője. Előzőleg, áprilisban 4,6 százalékra emelték a hiánycélt a korábban egyeztetett 2 százalékról. Az IMF negyedévenként felülvizsgálja, hogy Románia miként teljesítette az IMF szervezésében márciusban megkötött, többoldalú, 19,95 milliárd eurós készenléti hitelmegállapodásban foglaltakat.

Franks elmondta, hogy a román kormánynak a GDP 0,8 százalékának megfelelő összeggel - 1,1 milliárd euróval - kell csökkentenie a közkiadásokat, hogy az új hiánycélt tartani tudja. Románia az idén már többször tervezte eurokötvény kibocsátását, de a rossz piaci feltételek miatt ezt mindig elhalasztotta.

Utoljára 2003. június 25-én bocsátott ki 700 milliós eurókötvényt, hét évre. A kötvény szelvénye 5,75 százalék, a kibocsátási és viszonteladói ára 98,743 százalék, induló hozamfelára 2,60 százalékpont volt az irányadó eurókamatcsere-hozam felett és 2,67 százalékpont a 2010. júliusban lejáró, 5,25 százalékos német kormánykötvény (Bund) fölött. Az akkori kibocsátás bevételét a költségvetés finanszírozására szánták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.