Románia száguld, Ukrajna a fékre lépett

A román gazdaság a vártnál gyorsabb ütemben, 9,1 százalékkal bővült a harmadik negyedévben, miközben Ukrajna a felére vette vissza az idei évre szóló GDP növekedési prognózisát.

Miközben számos európai gazdaság recesszióval küszködik, a román gazdaság zakatol: a vártnál gyorsabb ütemben, 9,1 százalékos bővülést ért el a harmadik negyedévben. A nemzeti statisztikai intézet által szerdán közölt adat felülmúlja a szakértői várakozásokban szereplő 8,85 százalékos növekedést. A román gazdaság a második negyedévben 9,3 százalékkal bővült. A GDP a tavalyi harmadik negyedben 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A részletes GDP-adatokat december 15-én teszik közzé.

Eközben a szomszédos Ukrajnában a gazdasági minisztérium közel a felére szállította le az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzését. Eszerint a minisztérium 3,5-4 százalékos bruttó hazai termék növekedést vár a korábbi prognózisában szereplő 6,8 százalékos növekedéssel szemben. Tavaly az ukrán gazdaság 7,6 százalékkal bővült.

A minisztérium illetékese a szerdai kormányülés alkalmából azt is közölte újságírókkal, hogy az év végére 21 százalék körüli inflációt várnak, a korábbi prognózisban szereplő 15,9 százalékos inflációs előrejelzéssel, illetve a tavalyi 16,6 százalékos inflációval szemben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.