Románia 20 milliárd eurót kaphat az IMF-től

Romániával is tárgyalásokat kezd az Európai Unió a pénzügyi segítségről – jelentette be hétfő este Brüsszelben Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa.

Románia 20 milliárd euró  körüli pénzügyi védőcsomagra számíthat a Nemzetközi Valutaalappal  (IMF) e héten folytatódó tárgyalások eredményeként, írta bennfentes  forrásokat idézve a keddi Financial Times.

A londoni gazdasági napilapnak "egy illetékes, aki ismeri az ügyet", azt mondta: a gazdasági válság megelőzését szolgáló  többoldalú támogatási csomag valószínűleg hasonló méretű lesz ahhoz,  amelyet novemberben Magyarországnak állítottak össze az IMF  vezetésével, futamideje azonban meghaladja a magyar IMF-keret 17  hónapos lejárati határidejét.

A Financial Times forrása szerint Románia és az IMF már a múlt  héten, a román kormány illetékeseinek washingtoni megbeszélésein  megállapodásra jutott a csomag "hozzávetőleges mennyiségi  paramétereiről".
A bennfentes szerint az egyezség időt ad Romániának  gazdaságpolitikai intézkedések bevezetéséhez, anélkül, hogy "folyton  hátra kelljen tekintgetni, lesve, hogy jön-e már a válság".

Londoni befektetési házak mindazonáltal már súlyos recessziót  jósolnak a tavaly még kiemelkedő ütemben növekvő román gazdaságra.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlege által  befektetőknek összeállított felzárkózó piaci helyzetértékelésének  minapi kiadása felidézte, hogy a tavalyi utolsó negyedévben már csak  2,9 százalékos volt a román hazai össztermék-érték (GDP) éves  összevetésben számolt növekedési üteme az előző negyedévben mért 9,2  százalék után.

A ház ennek alapján, valamint a fogyasztói kereslet esését és a  román ingatlanpiacon megindult meredek, lefelé mutató korrekciót is  figyelembe véve 4 százalékos romániai GDP-mínusszal számol 2009  egészére.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési  részlegének legutóbbi európai feltörekvő piaci helyzetértékelésében  az áll, hogy a ház az igazán mély romániai recessziót 2010-ben  várja, 5 százalékos GDP-visszaeséssel; 2009-re 1,5 százalékos  mínuszt valószínűsít.

– Románia érdeklődik ugyanazon együttműködés iránt, amelyet az EU Magyarországgal és Lettországgal valósított meg – közölte az unió pénzügyi biztosa, hozzátéve, hogy Bukarest sürgette a tárgyalások megkezdését. Almunia az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek találkozója után tartott sajtótájékoztatót Jean-Claude Junckerrel, a csoport elnökével együtt.

Brüsszelnek mind a román hatóságokkal, mind a valutaalappal egyeztetnie kell, az unió készen áll a tárgyalásokra – fűzte hozzá a biztos.

Az EU egy speciális alapból eddig Magyarországnak és Lettországnak nyújtott középtávú fizetésimérleg-támogatást.

Elemzők már számítottak arra, hogy Románia lehet a következő  uniós tagország, amely egy nemzetközi szervezettől támogatást kér a válság miatt. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelezte, hogy szakértői a héten Bukarestbe utaznak tárgyalni egy esetleges támogatási  programról. Az IMF a magyar és a lett programban is részt vesz.

Josef Pröll osztrák pénzügyminiszter egy  sajtónyilatkozatban felvetette, hogy az EU növelje meg annak a – nemrégiben 12-ről 25 milliárd eurósra duzzasztott – pénzügyi alapnak a keretét, amely az eurózónán kívüli tagállamok segítését szolgálja, és amelyből Rigát és Budapestet is támogatták. Juncker most úgy vélte, egyelőre nincs szükség ilyen lépésre, még akkor sem, ha Románia és más országok is jelentkeznek segítségért.
Juncker és Almunia ismét elvetették azt is, hogy a kelet- és közép-európai térség országait egy blokként kezeljék a gazdasági támogatás eldöntésekor. Minden ország esetében külön kell  megvizsgálni a támogatást - szögezte le a luxemburgi miniszterelnök, hozzátéve, megosztaná az EU-t, ha egy országcsoportnak külön nyújtanának segítséget.

Juncker ismét kereken elutasította, hogy az unió gyorsítsa fel azt a folyamatot, amelyben az arra alkalmas tagországok csatlakozhatnak az euróövezethez. Mindenekelőtt Magyarország sürgeti, hogy az EU ne "előszobáztassa" az eurót bevezetni kívánókat két éven át. Juncker szerint azonban nincs lehetőség egyetlen euróbevezetési kritérium, így a kétéves árfolyammechanizmus-tagság megváltoztatására sem.

– Az euróövezet szavahihetősége forog kockán – fogalmazott az elnök.

A találkozón az az amerikai javaslat is szóba került, hogy a gazdaságélénkítés jegyében a kormányok növeljék kiadásaikat. Juncker kijelentette: az euróövezeti miniszterek szerint ez olyan költségvetési erőfeszítést igényel, amely nem felel meg az uniós országok elképzeléseinek.

Almunia  arra is utalt, hogy elképzelhető, a fokozatos gazdaságélénkülés csak jövőre indul meg az EU-ban. Juncker hozzátette, már a legutóbbi, februári miniszteri találkozó óta is  jelentősen romlott a helyzet, súlyosbodott a recesszió.

Kedden az összes EU-tagország pénzügyminisztere tartja szokásos havi találkozóját Brüsszelben. A napirenden a  tagállamok stabilitási és konvergenciaprogramjainak áttekintése is szerepel. Megkísérelnek megállapodásra jutni a kedvezményes  áfakulcsok sorsáról is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.