Románia idén nem hív le a hitelkeretéből

Romániának idén nincs szüksége egyetlen eurócentre sem az IMF és az EU által tavasz óta biztosított ötmilliárd eurós hitelkeretből - nyilatkozta Traian Basescu román államfő. Az IMF ott tartózkodó küldöttsége derűlátóan nyilatkozott az ország kilátásairól, többek között a megállapodásban szereplőnél alacsonyabb költségvetési hiányról.

Románia az idén egy eurót sem használ fel abból az elővigyázatossági hitelkeretből, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében kötött le tavasszal - jelentette ki Traian Basescu román államfő.

A román államfő elmondta: Romániának az idén minden bizonnyal nem lesz szüksége egy euróra sem az IMF szervezésében tavasszal megkötött nemzetközi többoldalú elővigyázatossági hitelszerződésből. Ennek keretében az IMF 3,5 milliárd eurót, az Európai Unió pedig 1,5 milliárd eurót biztosít az országnak.

Románia csak akkor használja fel ezt a pénzt, ha váratlan válsághelyzet áll elő. Basescu kizárta annak a lehetőségét, hogy az idén szüksége lenne Romániának a hitelre.

Az államfő a jövő évre vonatkozóan viszont már nem foglalt állást. Arra hivatkozott, hogy a nemzetközi gazdasági helyzet képlékeny. Mint mondta, lehetetlen előre látni a jövő év fejleményeit.

Romániában jelenleg is zajlik az IMF, az EU és a Világbank szakértőiből álló küldöttség szokásos, kéthetes felülvizsgálati látogatása. A küldöttség augusztus 1-ig tartózkodik náluk.

A román pénzügyminisztérium a héten tette közzé az első félévre vonatkozó költségvetési hiány-adatot. A szám elérte a bruttó össztermék (GDP) 2,07 százalékát, ami kevesebb az IMF-megállapodásban szereplő feltételnél.

Az első hat hónapban a konszolidált költségvetés hiánya 11,3 milliárd lej (2,67 milliárd euró) volt. Az IMF-megegyezés szerinti hiánycél 12,6 milliárd lej (2,98 milliárd euró), amit tehát nem ért el.

Az IMF és a román kormány az idén 1,5 százalékos gazdasági növekedésre számít. A nemzetközi hitelezők küldöttségének tagjai derűlátóan nyilatkoztak a célértékről. Reményüket fejezték ki, hogy Románia teljesíteni tudja az idén a remélt GDP-növekedést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.