Románia, Csehország és Szlovákia is a lejtőn

Rekord ütemű romlással, 3,4 százalékkal maradt el a tavalyi első negyedévitől Csehország hazai összterméke az első negyedévben, a cseh statisztikai hivatal közlése szerint. Az elemzők 2,4 százalékos mínuszra számítottak éves összehasonlításban, a tavalyi utolsó negyedévi, 0,7 százalékos éves többlet után.

Szakértők szerint a nagy visszaesést az export zuhanása okozta. Mivel azonban Csehországban  csökken az infláció, a központi banknak módja van még további kamatcsökkentéssel némi támogatást adni.

Az Európai Bizottság erre az évre 2,7 százalékos visszaesést, jövőre 0,3 százalékos növekedést jósol a cseh gazdaságnak. Tavaly  3,1 százalékkal, tavalyelőtt 6,0 százalékkal nőtt a cseh GDP.

A Cseh Nemzeti Bankban pénteken úgy becsülték, hogy az államháztartási hiány idén a GDP 4,3 százalékára nő a tavalyi 1,5 százalékról,  jövőre pedig 5,4 százalékra. Az idei becslés azonos az Európai Bizottság előrejelzésével, a jövő évi magasabb a 4,9 százalékos brüsszeli várakozásnál. A napokban alakult új kormány pénzügyminisztere 4,5-4,7 százalékos hiányt szeretne tartanii jövőre.

A szlováki GDP  5,4 százalékkal maradt el az első negyedévben a tavalyi első negyedévitől.
Az elemzők csak 2,4 százalékos visszaesésre számítottak. Kilenc éven belül ez az első negatív negyedévi GDP-adat
Tavaly az utolsó negyedévben a szlovák GDP 2,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Románia gazdasági teljesítménye 6,4 százalékkal volt alacsonyabb az első negyedévben, mint az előző év első három hónapjában -  jelentette a román statisztikai hivatal.Az elemzők csak 2,5 százalékos visszaesésre számítottak A GDP az első negyedben a múlt év utolsó negyedévéhez lépest 2,6 százalékkal esett vissza.

A múlt év egészében a román gazdaság még 7,1 százalékkal bővült, egyike volt az Európai Unió leggyorsabban növekvő gazdaságainak.

A romániai költségvetés első változatában még 2,5 százalékos idei évi növekedési ütemre számítottak, de a háztartások fogyasztásának év eleje óta bekövetkezett visszaesése és az ipari termelés márciusi, immár a hatodik hónapja tartó csökkenése arra utal, hogy a román gazdaság is megszenvedi a globális válságot. Csökken a jelentősebb iparvállalatok teljesítménye, és a kormány a jó mezőgazdaság évtől remélheti csak a GDP visszaesési ütemének mérséklését.

A Nemzetközi Valutaalap, amely nemrégiben adta jóváhagyását a Romániának nyújtandó 12,9 milliárd eurós hitelkeretre, arra számít, hogy a román gazdaság az idén 4,1 százalékkal esik vissza.
 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.