Rolólehúzás előtt leáraz a Circuit City

Az első csőd, aminek örül a lakosság: a hatalmas készleteket felhalmozó amerikai Circuit City lánc úgy döntött, megpróbál minél több pénzt beszedni, mielőtt bezárja 154 boltját, azért harminc százalékos kiárusítást tartanak.

Az elektronikai giga-lánc az egyik legnagyobb volt amerika-szerte, s világbajnok árairól híresült el a hatalmas tévék, a blu-ray felvevők, számítógépek és digitális fényképezőgépek területén. Már év elején is küszködtek pénzügyi gondokkal, de a hitelválság végképp letaszította a lejtőn a Circuit City-t. Kevesebb hitelt kaptak árukészletre, ami miatt sokszor nem volt elég áru bizonyos népszerű cikkekből. De nem emiatt szoktak le a vásárlók az általában városszéli mallokban található nagyáruházakról, hanem azért, mert a lakosság is a tartós fogyasztási cikkeken kezdett el spórolni. Márpedig a Cityben főleg az ezer dollár fölötti termékekre lehetett jó boltot kötni. A lánc egyébként nem a konkurens Bestbuy által diktált árversenybe bukott bele, hanem az internettel nem tudta tartani a lépést. A nagyösszegű vásárlásoknál a ppostaköltség nem tétel, ezért az interneten akár 15 százalékot is spórolhat a szemfüles vásárló. Ráadásul az USA-ban működik az online hitelügyintézés, igaz, most a pénzügyi válság tanulságai alapján valószínűleg szigorodni fog az eljárás. A termékekre visszavásárlási garanciát nyújtanak a törvények, így a vásárlónak nem kell félnie attól, hogy zsákbamacskát vesz.
A vállalatvezetés azonban úgy döntött, hogy kiárusítja a készleteket, mielőtt végleg lehúzza a rolót. – Próbálunk minél kevesebb adósságot hátrahagyni és kifizetni a beszállítóinkat – nyilatkozta egy kaliforniai áruházvezető, aki úgy tudja: a név nem tűnik el, ha javul a gazdasági helyzet, újra nyithatják a láncot, természetesen más üzletekkel és más felfogással.

Circuit City bevásásrlóközpont Dallasban, Texasban
Circuit City bevásásrlóközpont Dallasban, Texasban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.