Rohamosan gyengül a forint

Menekítik pénzüket a befektetők a kockázatosnak tekintett feltörekvő országokból, ezért az euró ma már 306 forint fölött is járt, a svájci frank pedig átütötte a 250-es lélektani szintet. Most üt vissza az MNB agresszív kamatpolitikája.

A 303-as szintet könnyen átütötte, a 307-esnél tornyosuló akadályt már jóval nehezebb lesz vennie a forint euróval szembeni árfolyamának. Mindenesetre a támadási kísérlet megkezdődött: hétfő délelőtt már 306,6 forintot is ért az euró, tartva a lépést a feltörekvő piacok jelenleg legsérülékenyebbnek tetsző devizájával, a török lírával.

A török jegybank a múlt hét keddjén elmulasztotta a lehetőséget arra, hogy kamatemeléssel megelőzze a dollárhoz képest már történelmi mélypontra zuhant líra további gyengülését, most pedig kapkodásával csak olajat önt a tűzre.  

Nem segíti a forintot az sem, hogy az Alkotmánybíróság ma kezdi el tárgyalni a devizahitelesek ügyét, jóllehet itt az elemzők nem számítanak se gyors döntésre, se mélyreható, a bankrendszert alapjaiban megroppantó következményekkel járó kimenetre. Az lenne a meglepetés, ha a választások előtt döntés születne ebben a kérdésben – állítja Szántó András, az Equilor lakossági üzletágvezetője.

A kérdés azonban nyitott, így a befektetők agyában azért ott motoszkál az ezzel járó kockázat. Ennél jóval súlyosabb következményekkel fenyeget, ha az amerikai jegybank (Fed) nyíltpiaci bizottsága szerdán úgy dönt, hogy a javuló amerikai makrogazdasági adatokra való tekintettel újra lecsíp havi tízmilliárd dollárt a 2012 szeptemberében eredetileg 85 milliárdról indított, e hónapban pedig 75 milliárdra szűkített kötvényvásárlási programjából.

Ha így tesz, azzal lavinaszerűvé erősítené az eladási hullámot a kockázatosabb befektetési terepnek számító feltörekvő piacokon, közte Magyarországon. Ha megmaradnak 75 milliárd dollárnál, azzal csak lélegzetvételi szünethez juttatják a piacokat.

Magyarország legnagyobb balszerencséje, hogy rossz időben és rossz ütemben vágott múlt kedden az alapkamaton. Mára kiderült, hogy a piac által tolerált 10 bázispontos kamatvágás helyett 15 bázispontos csökkentéssel 2,85 százalékra süllyesztett alapkamat a kialakult, kockázatkerülésre összpontosító nemzetközi hangulatban kamikazemutatvánnyal ért fel.   

Hiába a kamatcsökkentést támogató hazai gazdasági folyamatok, az alacsony infláció, ebben a nemzetközi helyzetben megfontolt, óvatos lépésekre van szükség.

A piacokon mutatkozó, „menedékkereső” hangulat egyelőre folytatódik, sajnos a jövőbeni német gazdasági kilátásokat viszonylagos pontossággal leíró Ifo index hétfőn közölt értéke sem keltett optimizmust. Noha a mutató minimálisan javult, a piacok rá se hederítettek a konjunktúra halvány erősödését jelző adatra.

Sokkal erősebb az aggodalom a polgárháborúval fenyegetett Ukrajna és a belpolitikai feszültségekkel jellemzett török helyzet miatt, de a feltörekvő országok vártnál harmatosabb növekedési kilátásai is táplálják a félelmeket. (Különösképp Kína.) A reakció pedig egyértelmű: biztos helyre kell vinni a forró pénzeket, s ez jelentős gyengülést vált ki a feltörekvők eszközeinél: pénz-, állampapír- és részvénypiacon egyaránt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.