Rohamosan csökken a befektetési alapok összvagyona

Ahogy elkölti a kormány az átadott nyugdíjvagyont, úgy csökken a befektetési alapokban tartott összeg. - derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) szokásos havi jelentéséből.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapokból 110 milliárd forintot vontak ki augusztusban - az előző havi 130 milliárd forintos kivonást követően -, a piaci teljesítmény hatására pedig további 76,8 milliárd forint veszteséget szenvedtek el az alapok. A nyolcadik hónap végén a BAMOSZ tagok 5,1 százalékos csökkenést követően, 476 hazai befektetési alapban összesen 3.489 milliárd forintot kezeltek.

Augusztusban a globális tőkepiacokat befolyásoló hangulat romlása a befektetési alapok hozamaiban is jelentkezett, valamint a nyugdíjpénztári vagyonátadáshoz kapcsolódó intézményi visszaváltások is folytatódtak - magyarázza Temmel András, a BAMOSZ főtitkára a közleményben.

Hozzáteszi, hogy a lakosság esetében már látszódnak ugyan pozitív jelek (például a visszatérés a pénzpiaci alapokhoz), a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba átkerült, korábban a magánnyugdíjpénztárak portfólióiban található befektetési jegyek visszaváltása viszont augusztusban már második hónapja százmilliárd forint feletti tőkekivonást eredményezett.

A hagyományosan lakossági termékeknek számító pénzpiaci, garantált, ingatlan és rövid kötvény alapokon belül a hónapban csak a pénzpiaci alapok tudtak friss tőkét vonzani, összességében a lakossági termékek esetében ismét a visszaváltások voltak túlsúlyban, bár júliushoz képest csökkenő mértékben. Az intézményi befektetők leginkább ismét a részvényalapokból vontak ki tőkét.

A nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok továbbra is az összvagyon többségét, 58,7 százalékát adják, az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon augusztusban 2,3 százalékkal csökkent. A befektetők közel 23 milliárd forintot vontak ki az alapokból, a piaci teljesítmények pedig (elsősorban a részvényalapok esetében) 25,6 milliárd forinttal csökkentették a befektetések értékét.

A részvénypiacokon a korábbi lejtmenet augusztusban zuhanásba váltott, ennek hatására a részvényalapok jelentős negatív hozamokat mutattak augusztusban. A piaci teljesítmények összességében 31,8 milliárd forinttal csökkentették a nyilvános részvényalapok vagyonát, 19,2 milliárd forintos tőkekivonás mellett.

A kötvényalapok vagyona 2 százalékkal, 369 milliárd forintra csökkent. Ezek az alapok 2,9 milliárd forint pozitív hozamot termeltek, emellett azonban 10 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők.

Az ingatlanalapoknál folytatódott a május óta tartó tőkekivonás, amelyet azonban ellensúlyozott az alapok teljesítménye. Ezekből a termékekből 1,7 milliárd forint tőke távozott augusztusban, de 2,1 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk, így vagyonuk 0,1 százalékkal nőtt, a hónap végén 410 milliárd forint volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.