Rohammenetben erősödik a forint

Csütörtök délután a forint hónapok óta nem látott szintre erősödött az euróval szemben. Ugyanakkor elemzők szerint ez nem a Bajnai-csomag hatása, a magyar fizetőeszköz együtt erősödik a térség valutáival.

Komoly mértékben erősödött a forint csütörtökön a bankközi piacon, délután  fél ötkor 296,00 forint volt az euró árfolyama, de kötöttek üzletet 292 forinton is, amire hónapok óta nem volt példa. A délutáni jegyzés már a reggeli 299,36 forintos árfolyamhoz képest sem elhanyagolható erősödés, jelentős ugrás ugyanakkor a  szerda délutáni 304,57 forinthoz képest, és különösen számottevő  javulás a hétfői, 310 forint feletti kötésekre visszatekintve.

A kereskedők a régió általános erősödésével, a kedvező  nemzetközi piaci helyzettel magyarázták a hirtelen  árfolyamváltozást: felfelé tartanak a világ tőzsdéi, optimistán  ítélik meg a G20 tanácskozás esélyeit a befektetők, nő a  kockázatvállalási kedv.

Arra is felhívták ugyanakkor a figyelmet,  hogy a rendkívül alacsony forgalom, a korlátozott likviditás miatt  minden üzleti szándék, vételi vagy eladási ajánlat erőteljesen  elmozdíthatja az éppen aktuális árfolyamot, nincsenek világos  trendek. Így a most tapasztalható erősödésről sem lehet megmondani,  hogy folytatódik-e, vagy ellentétes irányba vált, hiszen ezek mögött  a gyors elmozdulások mögött nincsenek fundamentális alapok.

A kereskedők szerint a reformok mellett elkötelezett, és azok  végrehajtásához kellő támogatással bíró kormány megalakulása  kedvezne a forint erősödésének. Ugyanakkora kibontakozás egyes  fázisai nem hatnak közvetlenül, így a piac bár figyelemmel kíséri,  nem reagál a "Bajnai-csomag" eddig megismert elemeire. Úgy vélik, a  befektetők majd a meghozott intézkedéseket értékelik, a  szándékokkal, a feltételes módban fogalmazott programokkal érdemben  nem foglalkoznak. Azt a helyzetet, amiben most van az ország, már  "beárazták".

A forint számára mindenféleképpen kedvező támasz volt, hogy a  csütörtöki kereskedés egyértelműen az eurónak kedvezett a dollár  ellenében: míg szerda délután 1,3250 körül volt az árfolyam,  csütörtök délután már 1,3440 felett alakult. Így a forint a  dollárral szemben is látványosan erősödött: az amerikai deviza  árfolyama 220,17 forint volt délután a szerdai 229,64 forinttal  szemben.

A közép-európai valuták csütörtökön gyorsan  erősödtek, élen a forinttal és a zlotyval  az IMF támogatási kerete  növelésének hírére és a részvénypiaci előretörések keltette  kereslettől táplálva.Nőtt a befektetők kockázatvállalási kedve annak nyomán is, hogy a kínai feldolgozóipar beszerzőmenedzser-mutatója márciusról  fellendülést jelzett, több mint félévi visszaesés után, és a  legfrissebb adat szerint az amerikai ipari megrendelések is  növekedésnek indultak.

A forintot, a cseh koronát és a lengyel zlotyt a múlt héten  elbizonytalanította a magyar és a cseh kormányválság. Csütörtökön a  forintnak segített az is, hogy körvonalazódik az új kormány  programja. A javuló nemzetközi befektetői hangulatban is csak fékezte a  zloty erősödését meg Donald Tusk lengyel miniszterelnök nyilatkozata  arról, hogy Lengyelország esetleg nem tudja tartani az európai árfolyamrendszerbe (ERM-2) való belépés júliusi céldátumát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.