Rogánt megfőzte a vegeta-lobbi

Ne kelljen népegészségügyi termékadót fizetni a házhoz szállított levesek, mártások után, és az eredetileg tervezetthez képest legyen kisebb az ételízesítőt sújtó adó mértéke.

Egyebek mellett ezt javasolja Rogán Antal (Fidesz) a népegészségügyi termékadóhoz benyújtott zárószavazás előtti módosító indítványában. Az Országgyűlés a tervek szerint hétfőn tartja a "chipsadó" néven elhíresült népegészségügyi termékadóról szóló, fideszes képviselők által benyújtott törvényjavaslat zárószavazását.

A törvényjavaslathoz egyelőre két zárószavazás előtti módosító indítvány érkezett, az egyiket Rogán Antal jegyezi. Ebben a politikus egyebek közt az indítványozza, hogy a tervekkel ellentétben ne 500, hanem 400 forint legyen a kilónkénti adója az ételízesítőnek.

Javasolja azt is, hogy az eredeti elképzelésekkel szemben ne kelljen adózni a készételként forgalmazott - fogyasztásra kész -, csomagolt, tipikusan házhozszállítás útján értékesített leveseknek, mártásoknak.

Egy másik fideszes képviselő, Ágh Péter is az ételízesítőre kivetendő adó mértékét csökkentené, de ő 500 forintról 200 forintra.

Font Sándor és Kovács József az eredeti indítványban azt javasolta, hogy a cukrozott, és 25 százaléknál kevesebb gyümölcsöt tartalmazó üdítőitalok adója literenként 5 forint, a cukrot és koffeint is tartalmazó energiaitalok literenkénti adója viszont 250 forint legyen.

Az előre csomagolt cukrozott készítmények adója pedig kilogrammonként 100 forint, a sós snackeké 200, míg az ételízesítőké 500 forint, ugyancsak kilogrammonként.

Az adó alanya az adóköteles terméket belföldön első alkalommal értékesítő adózó lenne (Rogán ezt is tovább pontosítaná, az adóalany helyett a személy, szervezet kifejezést használná). A tervek szerint szeptember 1-jén lép hatályba a törvény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.