Rogánnak megüzenték: ne partizánkodjon!

Bár kedden úgy tűnt, már ma megtudhatjuk, kik lesznek a monetáris tanács új tagja, erre várhatóan hétfőig várni kell. Rogán Antal úgy tervezte, ma egyeztet az általa vezetett gazdasági bizottság alelnökeivel, ez a megbeszélés azonban várhatóan elmarad. Úgy tudjuk, Rogán nem kapott a kormányfő környezetéből felhatalmazást arra, hogy a jelöltek személyéről tárgyaljon.

A jegybanktörvény módosítása nyomán az országgyűlés gazdasági bizottsága jogosult az MNB monetáris tanácsának négy külső tagját jelölni (a héttagú testületnek március 1-je óta csak a bank elnöke és két alelnöke a tagja). Sokan azt várták, hogy már most hétfőn döntenek az új mt-tagokról, ez azonban elmaradt: Rogán Antal, a bizottság elnöke az alelnökkel csak kedden egyeztetett a jelölés menetéről.

Akkor megállapodtak arról, hogy a bizottság a március 7-i ülésén foglalkozik a jelöltekkel, és azokat még aznap meg is választják. Rogán és az alelnökök abban maradtak, hogy most pénteken még egy megbeszélést tartanak, amin ismertetik a kormánypárti jelöltek neveit, illetve az ellenzéki pártok is megnevezhetik saját jelöltjeiket, ha vannak ilyenek (úgy tudjuk, az alelnököket adó ellenzékiek közül az MSZP nem készül jelöltállításra, a Jobbiknál lehetségesnek tartják ezt, míg az LMP-nek nincs is alelnöke, de egyébként valószínűleg jelöltje sem lenne).

Ezt a pénteki megbeszélést - amire egyébként nem kötelezi a törvény a bizottsági elnököt - az Index információja szerint mégsem tartják meg, mert a kormányfő környezetében nem vették volna jó néven, ha Rogán olyan egyeztetést tart, amin lehetséges jelöltek neve is elhangzik.

A Fideszben még nem döntöttek arról, kik legyenek a végleges jelöltek a monetáris tanácsba. Úgy tudni, hogy egy hat-nyolc névből álló lista készült, de annak összetétele még a hét közepén is változott. (Forrás: Index.hu)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.