Rogán téved. Vagy tudatosan félrevezet?

A kormány szerint azért vezeti Fellegi Tamás az IMF-delegációt, mert hozzá tartoznak a külgazdasági ügyek. Ez nem igaz, a küldöttségből kihagyott Matolcsy felségterülete a gazdaságdiplomácia.

Ma reggel több helyen is elhangzott, hogy azért lett Fellegi Tamás fejlesztési miniszter az IMF-fel tárgyaló magyar delegáció vezetője, mert hozzá tartoznak a külgazdasági ügyek. Ezzel magyarázta reggeli hírműsorokban Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke (aki egyébként tagja a delegációnak), hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter miért nem került be a magyar küldöttségbe.

Ez azonban félrevezető válasz. A fejlesztési tárca feladatai közt nem szerepel a külgazdasági kapcsolatok ápolása. A kormany.hu oldalon található felsorolás szerint a tárca felelősségi területei közé a klíma- és energetika, a közlekedés, az infokommunikáció, valamint a végnapjait élő ppp-beruházások mellett a vagyon- illetve a fejlesztéspolitika tartozik. Utóbbi elsősorban az uniós támogatásokat fedi.

Rogán Antalra záporoztak a kritikák, amelyeket esetenként kétkedve fogadott
Rogán Antalra záporoztak a kritikák, amelyeket esetenként kétkedve fogadott FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS

A külgazdaság azonban nem ide, hanem a nemzetgazdasági tárcához tartozik. Ma már nincs önálló szervezeti egység erre a feladatra a minisztériumban, a korábban Becsey Zsolt által vezetett államtitkárságot beolvasztották a belgazdasági államtitkárságba, amelyet Szatmáry Kristóf vezet. A kormányzati portál jelenleg is itt tünteti fel a külgazdasági területet, amelynek kiemelt feladata a gazdaságdiplomácia működtetése. (Becsey azóta a miniszterelnököt segíti tanácsaival külgazdasági megbízottként.)

Ami Fellegi nemzetközi kapcsolatait illeti, az ő dolga az orosz és a kínai kapcsolatok ápolása. Talán azért gondolták a kormányban alkalmasnak a tárgyalódelegáció vezetésére, mert e tárgyalásain (valamint közel-keleti megbeszélésein) az infrastrukturális beruházásokon túl hangsúlyos szerepet kap a magyar adósság finanszírozása is: arra biztatja tárgyalópartnereit, hogy vásároljanak magyar államkötvényeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.