A Fidesz adóügyben szabad kezet adna az önkormányzatoknak

Hétfőn új javaslattal áll elő a Fidesz-frakció: az állam által kivetett adón túl minden önkormányzat maga döntse el, milyen típusú és mértékű adót vet ki. Semmilyen, 3 százalékos plafon megszabásának sincs értelme Rogán Antal szerint az önkormányzatok által kivetett építményadót illetően.

Rogán Antal szerint "nem bír értelemmel" az önkormányzatok által beszedhető értékalapú építményadó esetén a 3 százalékos korlátot törvényben rögzíteni. A parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke ezt egy sajtótájékoztatón közölte. Mint mondta, a helyi építményadóról vita alakult ki a Fidesz-frakcióban is, és ezt a vitát le kell folytatni. Szerinte semmilyen plafon megszabásának nincs értelme az értékalapú építmányadó esetén.

A sajtótájékoztatón arra a kérdésre, megfelelnek-e a valóságnak azok a hírek, hogy a 2012-es adótörvények elvonnák az önkormányzatoktól a gépjárműadó és az iparűzési adó kivetését, Lázár János Fidesz-frakcióvezető úgy fogalmazott: mi az adószabadság hívei vagyunk, így annak is, hogy az önkormányzatoknak legyen adószabadsága. 

- Az állam nyilván eldönti, hogy milyen adókat fog beszedni. És az állami adón felül azt, hogy az önkormányzatok milyen adókat szedhetnek be, saját maguknak kell eldönteni."Ebben mi nem a korlátozás, hanem a liberalizáció hívei vagyunk. Nem bekorlátozni kell, hogy milyen adót szedhet be az önkormányzat, hanem ki kell nyitni a lehetőséget". Hétfőn azt fogjuk javasolni a Fidesz-frakciónak: tegyen olyan új javaslatot, melynek az a lényege, hogy az állam által kivetett adón túl minden önkormányzat maga döntse el, milyen típusú, milyen mennyiségű adót vet ki. Az iparűzési és a gépjárműadó kapcsán a kormány nem tett olyan javaslatot, hogy ezeket elvonná az önkormányzatoktól. El kell olvasni az adótörvény-javaslatot! - szögezte le a frakcióvezető.

A benyújtott adócsomag szerint az önkormányzati adókivetés a jövőben kiegészülne a települési adóval, ami alatt tulajdonképpen - néhány kivételtől eltekintve - bármilyen adófajtát lehet érteni. Erről a lehetőségről egyébként még márciusban írtunk, amikor felbukkant a kormány tervei között. A települési adó lényegében megfelel annak, amiről Lázár beszél, emiatt tehát nem lenne muszáj módosítani a kormány adócsomagját.

Ami miatt mégis szóba jöhet a módosítás: a vezető fideszes politikusok nyilatkozata alapján egyáltalán nem kellene határt szabni az adómértékeknek. Ha valóban erre gondolnak Rogánék, akkor az azt jelenti, hogy az iparűzési adónál is megszűnne a jelenlegi 2 százalékos plafon, s csak az önkormányzat döntésén múlna, mekkora adót vetnek ki.

Szintén márciusban írtunk róla, hogy az önkormányzati feladatok átalakításának részeként felvetődött, hogy a gépjárműadó egésze, valamint az iparűzési adó egy része is központi bevétellé váljon. Ennek most valóban nincs nyoma az adócsomagban, ugyanakkor a településeknek átengedett szja-bevételeknél radikális központosítást tervez a kormány.

Ami az építményadó átalakítását illeti, szintén a Népszabadság számolt be először erről a kormányzati törekvésről. Az elképzelés szerint eltörölnék az adó jelenlegi, többféle módon meghatározott maximumát, és helyette egységesen a forgalmi érték 3 százalékában állapítanák meg a plafont. Ez a mostani szabályokhoz képest jócskán kitágítja az önkormányzatok adózási lehetőségeit, amit a törvényjavaslatban a kormány is elismer. Ugyanakkor a települések már jelezték, hogy sem szakmai, sem politikai okokból nem látják indokoltnak a változtatást. Lázárék szavaiból viszont arra lehet következtetni, hogy itt sem lenne teteje az adómértéknek, mint ahogy semmilyen más, helyhatóságok által kivetett adó esetében sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.