Rogán: folytatjuk a rezsicsökkentést

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető szerint a párt ma kezdődő háromnapos gyulai frakcióülésének fő témája a további rezsicsökkentés lesz. Tavasz közepén-végén tizedével csökkenhetnek a víz-, csatorna- és szemétdíjak, de később a gáz, az áram és a távhő ára is tovább mérséklődhet.

A Fidesz elnöksége a víz- és csatornadíj, továbbá a szemétszállítás "árának tízszázalékos csökkentésének megtárgyalására" tett javaslatot a frakciónak - közölte Rogán Antal frakcióvezető a Magyar Nemzetnek adott interjújában annak kapcsán, hogy Gyulán ma kezdődött háromnapos frakcióülésük. Tavasz közepén vagy végén hozhat erről végső döntést a kormány.

Annak kapcsán, hogy korábban Lázár János államtitkár további harmincszázalékos áram-, gáz- és távhőárcsökkentést szorgalmazott, az E.ON gázüzletágának "átvételét" feltételes módban említve úgy vélte, ezzel az ügylettel "bizonyos értelemben kicsit a gáz kínálati oldalát is befolyásolni tudjuk".

Havasi Bertalan, a kormányfő szóvivője korábban lapunknak utalt arra, hogy az E.ON gázüzletágának megvásárlásával (melyre ugyanakkor információink szerint szerződés még mindig nem köttetett) a kabinet az árak mérséklésére is hatni kíván. Teheti ezt egyrészt úgy, hogy az importáraknál ér el mérséklést. Havasi megfogalmazása szerint ugyanis az adásvétel azt is jelenti, "a jövőben a magyar állam tárgyal az oroszokkal arról, mennyi gázt hoz be, milyen ütemezésben és mennyiért". Ezenkívül a kormány befolyásolhatja az árakat úgy is, hogy a hazai fogyasztói árképletben szereplő, a forgalmazó cégek számára költségeket jelentő tételeket mérsékli. Ahogyan a szóvivő fogalmazott: "minél több eszközünk van – erőmű, gázvezeték, tároló –, annál jobb lehetősége van a kormánynak a rezsiköltségek csökkentésére".

Ez már csak azért is fontos volna, mert a szolgáltatócégek éppen az árak kiszámításának szabályaira hivatkozva támadják a kormány rezsicsökkentő elképzeléseit, mondván: ha a költségeik emelkednek, akkor az árakat is növelni kell. Márpedig - szólnak az érvek - a szektorra rakodó adók emelése olyan elismert költség, ami emeli a tarifát is. Más kérdés, hogy ez vonatkozna-e a lakossági és céges fogyasztókra egyaránt, vagy a kormány csak az utóbbiakra tehelné a többletköltségeket.

Erről a helyről is szeretném azt üzenni az összes lobbistának: teljesen felesleges azt gondolni, hogy a kormánypártok nem akarják folytatni a rezsicsökkentést. Akarják, és fogják is! - nyomatékosította a frakcióvezető.

Rogán kedden sajtótájékoztatóján is megerősítette a kormányközeli lapnak elmondottakat. Minden bizonnyal vita lesz erről a frakcióülésen, hiszen a három említett közmű esetében vannak olyan önkormányzati tulajdonú szolgáltatók, amelyeknek erőteljesen csökkenhet majd a nyeresége.

"A Fidesz elnöksége azonban kitart a javaslata mellett", és kéri a frakciószövetség támogatását, felhatalmazását, hogy a kormány február végén-március elején beterjeszthesse az Országgyűlésnek a szükséges jogszabály-módosításokat - közölte. Emellett felhatalmazást kérnek arra is, hogy a kormány készítsen tanulmányokat, lehet-e folytatni az áram-, gáz- és távhőárcsökkentést a követező fűtési szezonban. Ennek mértékéről Rogán Antal egyelőre nem számolt be, de - mint fogalmazott - "nyilvánvaló, hogy nem apró, nem egy-két százalékos mértékű csökkentésre gondolunk".

A frakcióvezető tájékoztatott továbbá: a Fidesz kezdeményezi a fogyasztóvédelmi szabályok módosítását annak érdekében, hogy a fogyasztók érdekeit jobban védjék a sokszor monopolhelyzetben lévő szolgáltatókkal szemben. A parlament is ennek a törvényjavaslat-csomagnak a megtárgyalásával kezd majd tavaszi ülésszakán - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a víz- és a szemétszállítási - túlnyomórészt önkormányzati tulajdonú - szolgáltató cégek esetében elképzelhető-e majd valamilyen kompenzáció, Rogán Antal azt válaszolta: országszerte jelentősen eltérőek a viszonyok, de nem egy olyan szolgáltatót ismer, amelynél "a középszintű vezetők is meglehetősen nagy értékű szolgálati autóval tudják ellátni a feladataikat. Nem biztos, hogy erre a jövőben lehetőség lesz". "Előbb csökkentsék a költségeiket" a cégek - jelentette ki az esetleges állami kompenzációval kapcsolatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.