Rogán: előtérben a forinthitelek

Magyarországnak minél előbb szüksége van az IMF-megállapodásra, hogy javítsa adóssága szerkezetét – idézte a Dow Jones Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőt.

A magyar kormánynak meg kell állapodnia a Nemzetközi Valutaalappal, mert ennek segítségével növelheti adósságain belül a forinttartozások arányát a devizaforrások rovására – idézte Rogán Antalt, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét a Dow Jones. Magyarország 15 milliárd euró értékű elővigyázatossági hitelkeretről akar megállapodni az IMF-fel és az Európai Unióval, de a tárgyalások még nem kezdődtek el – írja a Napi.hu.

Az EU/IMF-program elindításához azonban szükség van a jegybanktörvény megváltoztatásához, hogy az tartsa tiszteletben a központi bank függetlenségét. Négy partnerrel tárgyalunk egyidejűleg, az IMF-fel, az Európai Bizottsággal, az Európai Központi Bankkal és a Magyar Nemzeti Bankkal – mondta Rogán. Az eddigiekben elfogadtuk a bizottság véleményét, és azt is tudomásul vesszük, hogy a valutaalap álláspontja is fontos.

A magyar parlament elhalasztotta a jegybanktörvény végszavazását, mivel a beterjesztett javaslat nem tartalmazta a az IMF által elvárt változtatásokat – emlékeztet a hírügynökség. Kormányzati tisztviselők azt mondták, hogy a voksolást még ebben a hónapban megtartják – a törvényjavaslatot az IMF kéréseinek megfelelően módosítják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.